background branding

Slappe tulpen? Zo krijg je ze weer kaarsrecht in de vaas

Slappe tulp42615106_l_normal_none.jpg

Hoog tijd om de lente in huis te halen. En wat staat dan beter op de vaas dan een mooi bosje tulpen? Maar helaas: nog geen vier dagen later zijn de tulpen langzaam gaan hangen. Zijn je tulpen nog te redden? Met deze tips staan je tulpen weer kaarsrecht.

Krant

Voorkomen is beter dan genezen. Wikkel de tulpen daarom na aanschaf in een krant en laat deze een nacht op een vaas staan met een laagje water. Zo worden de tulpen meteen helemaal rechtgetrokken.

Niet te veel water

Tulpen zijn dorstige bloemen. Hoe meer water in de vaas, hoe meer ze zullen opnemen. Door een teveel aan water, kunnen ze gaan hangen. Geef ze dus niet een hele vaas vol, maar liever een laagje water.

Door af en toe nieuw water te geven ververs je ook het water dat de tulp krijgt. Daardoor gaan ze ook nog eens langer mee.

Kou

Tulpen bloeien sneller uit bij warmte. Zet de vaas dus niet dicht bij de verwarming of in de volle zon. Ook kun je ze in koud water zetten.

Is het overdag toch erg warm in de woonkamer en wil je dat de tulpen lang meegaan en niet gaan hangen? Zet ze dan ‘s nachts op een koelere plek in huis.

Inkorten

Tulpen zijn bloemen die in de lengte groeien als ze op een vaas staan. Hierdoor worden ze al snel te lang voor de vaas en gaan ze over de rand hangen. Je kunt ervoor kiezen om de tulpen na een dag of twee een beetje in te korten. 

Snijd de tulpen, in tegenstelling tot andere bloemen, recht af. Zo moeten ze meer kracht gebruiken om te groeien en blijven ze langer recht en mooi. 

Gaatjes en koperen munten

Een andere methode die goed lijkt te werken is gaatjes prikken in de tulp. Die prik je schuin onder de knop. Dit remt de groei en voorkomt dat de tulp gaat hangen. 

Een andere methode waar verschillende bloemisten bij zweren is een koperen munt in de vaas leggen. De koperen munt is een zuurteregelaar en zou ervoor kunnen zorgen dat bacteriën minder goed kunnen groeien in het water. Let wel op: hoe groter de bos tulpen, hoe meer muntjes je nodig hebt.

Bron: MAX Vandaag, RTL Nieuws, Margriet