Slechts de helft van de Belastingtelefoon-bellers wordt daadwerkelijk geholpen, de rest haakt af

10062022-belastingtelefoon.jpg

Ooit geprobeerd de Belastingtelefoon te bellen? Mocht je denken dat dit moment is om het eens uit te proberen, bereid je dan voor op een hoop keuzemenu’s en een lange wachttijd. Sinds midden april ziet de Belastingdienst steeds meer mensen afhaken tijdens het keuzemenu en kan zij steeds minder mensen helpen. Dat meldt De Telegraaf op basis van openbare cijfers op de site van de Belastingdienst. 

Begin dit jaar werd 90 procent van de bellers geholpen, maar in de eerste vijf maanden van dit jaar is dit sterk gedaald. Zo hield op 31 mei nog maar de helft het vol tot ze een medewerker te spreken kregen. Een derde gaf het al op bij het keuzemenu, waar ze te horen krijgen dat het drukker is dan normaal. 

'Het is momenteel erg druk bij de Belastingtelefoon, waardoor burgers en ondernemers helaas langer moeten wachten voordat zij geholpen kunnen worden,' geeft een woordvoerder van de Belastingdienst toe. Een ondernemer probeert al weken de Belastingdienst te bereiken, maar tevergeefs. 'Ik wil een btw-aanslag bespreken maar het menu werkt een procedure af en verbreekt daarna de verbinding.'

Personeelstekort

Ook de Belastingdienst kampt met een personeelstekort. Dat draagt de woordvoerder aan als reden voor de slechte bereikbaarheid. De medewerkers die er zijn, kampen daardoor met een aanhoudend hoge werkdruk. Daarnaast is het ziekteverzuim 'relatief hoog'. 

Door 'spelende actuele dossiers als box3, corona en toeslagen' wordt er ook de komende tijd nog een toename in bellers verwacht. Al in februari zei Esther de Leeuw, algemeen directeur Klantinteractie- en services, dat 'meer werk verzetten met minder mensen een risico is voor onze telefonische dienstverlening naar burgers en bedrijven'.

Nieuwe mensen aantrekken is door de krapte op de arbeidsmarkt sowieso al een lastige taak, maar de opleiding van deze nieuwe mensen neemt ook veel tijd in beslag door het brede vlak waarover burgers en ondernemers vragen kunnen stellen. 'Daarom zetten we in op een combinatie van zoveel mogelijk vragen beantwoorden via de informatie op de website, en het aantrekken en opleiden van nieuwe mensen en op duurzame inzetbaarheid,' aldus de woordvoerder.

Bron: De Telegraaf