background branding

Slimme bankpas alleen in folie veilig

De vernuftige nieuwe bankpasjes die contactloos betalen mogelijk maken, zijn alleen in een metalen hoesje of gewikkeld in aluminiumfolie veilig voor criminelen. Dat meldt het AD.

Kwaadwillenden die over het juiste apparaatje beschikken, kunnen het saldo van de pasjes makkelijk overhevelen door vlak bij iemand te gaan staan of zelfs maar langs een pashouder te lopen.

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, lukt deze vorm van fraude alleen niet als het pasje in een metalen hoesje zit of gewikkeld is in aluminiumfolie.

Ruim een kwart van de 24 miljoen betaalpassen in Nederland zijn inmiddels uitgerust met de technologie voor contactloos betalen. De nieuwe betaalmethode is nog geen gemeengoed in Nederland, maar naar verwachting neemt het een grote vlucht als per 1 januari de chipknip wordt afgeschaft.

Update: 9:45 uur: Reactie Betaalvereniging Nederland

De nieuwe bankpassen zijn 'in theorie' te misbruiken door criminelen, bevestigt de Betaalvereniging Nederland na de berichtgeving van het AD. 'Maar er is in Nederland nog geen boef die dit heeft gedaan. Dit, ondanks dat de pasjes inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn.'

Het hebben van het uitleesapparaat alleen is namelijk niet voldoende. Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. En ze moeten beschikken over een bankrekening. Dat maakt dit soort misbruik uitermate goed traceerbaar. Bovendien kan per transactie slechts 25 euro worden overgemaakt.

Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de organisatie wel een tip: een pas die in een metalen hoesje zit of is gewikkeld in aluminiumfolie kan niet door scanners worden herkend.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad