background branding

Kun je contactloos betalen met je creditcard?

contactloos-betalen-creditcard-780.jpg

'Met mijn nieuwe creditcard kan ik nu ook contactloos betalen. Ik wil dit niet dus ik belde met ICS, maar die zegt dat ze dit er niet af kunnen halen', schrijft een gebruiker op het Forum van Radar. Bij welke banken en andere creditcardaanbieders kun je contactloos betalen, en wat kun je doen om je pas te beschermen?

ABN AMRO, Bijenkorf, ANWB (ICS)

De creditcardmaatschappij ICS geeft passen uit voor onder meer ABN AMRO, ASN Bank, de Bijenkorf, ANWB, OHRA en Nationale Nederlanden. Als je onderstaand logo op je kaart ziet staan, beschikt je pas over een NFC-chip en kun je contactloos betalen.

Je kunt met je ICS-kaart maximaal 25 euro contactloos betalen, bij hogere bedragen word je gevraagd om een pincode in te voeren.

Heb je een oude kaart zonder logo, en wil je graag gebruik maken van de functie? Je kunt zelf (kosteloos) een nieuw exemplaar aanvragen via het onderdeel 'contact' op de website van ICS.

Heb je kaart met logo, maar zit je niet te wachten op contactloos betalen? Het is niet mogelijk om deze contactloos-betaal-functie uit te schakelen. ICS laat aan Radar weten dat je verzekerd bent bij fraude. Op de website van ICS vind je meer informatie over de voorwaarden. Onderaan dit artikel lees je meer over de veiligheid van contactloos betalen.

ING

Ben je klant bij ING? Het is nog niet mogelijk om met je creditcard contactloos te betalen, maar er zijn wel plannen voor. De bank kan echter nog niet zeggen op welke termijn de functie beschikbaar is.

Rabobank

Als je een Rabobank-creditcard hebt kun je daar (nog) niet contactloos mee betalen. De bank overweegt wel om in medio 2017 creditcards met een NFC-chip op de markt de brengen, met de mogelijkheid om contactloos betalen ook zelf uit te schakelen.

SNS

Creditcards van SNS hebben geen NFC-chip. De bank laat aan Radar weten hier ook geen plannen voor te hebben, omdat er geen behoefte aan zou zijn. 'We merken dat creditcards vooral gebruikt worden voor online betalingen', aldus een woordvoerder.

Zorgen over contactloos betalen

Raymond schrijft op de Facebookpagina van Radar: 'Ik vind deze optie zeer onveilig omdat bij verlies of diefstal men meerdere kleine betalingen kan doen voordat er om een pincode gevraagd wordt.'

Hoe zit het nu met de veiligheid van contactloos betalen? De Consumentenbond waarschuwde eerder voor het zogenoemde 'contactloze zakkenrollen'. Kwaadwillenden kunnen met een mobiel pinapparaat vlak langs iemand lopen, de pas 'scannen' en zo geld buit maken.

Tip: Berg je pas goed op tussen andere pasjes!

Bij de Betaalvereniging Nederland zijn hiervan geen gevallen bekend. Volgens woordvoerder Berend Jan Beugel moet je een pinapparaat eerst registreren voor je het kunt gebruiken voor transacties. Een contactloze zakkenroller zal dus snel door de mand vallen.

Wil je je pasjes goed beschermen? Beugel heeft in ieder geval nog een tip: Berg je pas goed op tussen andere passen met een NFC-chip (denk aan: je ov-chipkaart, toeganspasje voor je werk). De kans op een geslaagde transactie is dan erg klein.Lees ook: Contactloos betalen uitschakelen voor je betaalpas

Bron: Betaalvereniging Nederland / ING / Rabobank / ICS / SNS