background branding

Contactloos betalen groeit in populariteit

contactloos_45529268_780.jpg

Polluitslag.

Bijna de helft van de 900 pollrespondenten maakt gebruik van contactloos betalen. Een jaar geleden was dat nog maar een derde, waarvan de meesten slechts af en toe van de dienst gebruikmaakten.

Niet 'dippen', niet 'sliden', maar je pasje simpelweg tegen het pinapparaat houden om te betalen. Bij bedragen onder de 25 euro hoef je ook je pincode niet in te voeren. 48 procent van de 900 pollrespondenten doet dat, waarvan twee derde overal waar het maar kan. Zoals @Petranell1, die aangeeft het 'heel handig en snel' te vinden.

Uitkomst voor parkinsonpatiënt

Een speciale groep mensen heeft extra baat bij contactloos betalen, blijkt uit de reacties op Twitter. Zo laat @Ladyyollie weten dat haar man parkinson heeft, en dat het voor hem een uitkomst is. Dat geldt ook voor @ToonSchippers: 'Ben blind en slechthorend, en heb ook vandaag weer makkelijk en succesvol contactloos betaald.'

Een jaar geleden was de dienst nog een stuk minder populair. Destijds wist bijna 1 op de 10 respondenten niet wat contactloos betalen inhoudt, nu weet minder dan 1 procent dat niet. Het percentage dat een pas bezit die ongeschikt is voor contactloos betalen, is in de tussentijd gedaald van 19 naar 8 procent.

Kwart heeft functie uitgeschakeld

Nu de dienst bekender is, is ook meer actie ondernomen door mensen die er juist sceptisch tegenover staan. Waar vorig jaar slechts 7 procent de functie had uitgeschakeld, is dat nu bijna een kwart van de respondenten. @JustAnitaB bijvoorbeeld: 'Ik doe het helemaal nergens, heb het zelfs uitgezet. Voelt totaal onveilig. En dan terwijl de bank het automatisch aanzet.'

Ook @Jelle_Berends vertrouwt het niet: 'Er zijn apparaatjes waarbij criminelen langs je oplopen en je daarmee 'rollen'. Ik heb het uitgeschakeld.' Van dit soort zakkenrollerij is nog nooit melding is gemaakt, laat de Betaalvereniging Nederland weten. Wie toch helemaal zeker wil zijn dat er niets gebeurt, kan hier lezen welke maatregelen je kunt treffen, of hoe je contactloos betalen uitschakelt.