Extra kosten voor een pinbetaling, mag dat überhaupt nog?

pinnen_230217_780.jpg

Polluitslag.

'Een klein bedrag, pinnen mag.' Met deze slogan werden we enkele jaren geleden aangespoord om toch vooral te betalen met onze pinpas. Inmiddels doen velen niet anders meer. Toch zijn er nog winkeliers die een vergoeding rekenen voor pintransacties. Een overgrote meerderheid van ruim 1200 pollrespondenten vindt dat onredelijk.

De 11 procent die het wel kan begrijpen, heeft vooral coulance als het gaat om een klein bedrag, bij een kleine winkelier. Zoals @SpaansLenie: 'Bij de kringloop onder de 5 euro. Dan heb je het over slechts 10 cent. Daar val ik echt niet over. Zij betalen er ook voor.'

Is bijbetalen voor pinnen toegestaan?

Sommigen vragen zich af of een winkelier wel kosten mág rekenen voor een pintransactie. Het antwoord is ja: pinkosten mogen in rekening worden gebracht. Het gaat hierbij om de werkelijke kosten die de winkelier maakt om de transactie te bekostigen.

Hoeveel mag een pintransactie kosten?

Hoe hoog de werkelijke kosten zijn, is niet wettelijk vastgelegd, want het bedrag kan variëren. Gemiddeld kost een contactloze betaling zonder pincode 15 cent, en eentje waarbij wel een pincode wordt gebruikt 19 cent. Daarin zijn alle bijkomende kosten meegerekend: niet alleen die voor de verwerking van de transactie, maar ook die voor het pinapparaat zelf, en de verbinding.

Contante betalingen kosten ook geld

Als een pintransactie geld kost, dan is het logisch toch, dat een winkelier dat doorberekent? @stijn_meijer ziet het anders: 'Het lijkt me logischer om bij te moeten betalen voor contant afrekenen. Dat kost immers meer tijd en is risicovoller.'

Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland denkt daar ook zo over. Volgens hem kost een contante betaling de winkelier zelfs meer. 25 cent, schat hij. Je hebt met contante betalingen bijvoorbeeld te maken met waardetransport om het geld veilig te vervoeren, en een verzekering tegen diefstal. Toch wordt voor contante betalingen geen extra geld gerekend. Volgens Beugel doordat het deels verdekte kosten zijn. Zo betaalt een winkelier niet voor het tellen en sorteren aan het eind van de dag, maar het kost wel tijd.

Mag je pinkosten weigeren te betalen?

Uiteraard mag je weigeren om pinkosten te betalen. Je zal dan wel op een andere manier moeten betalen, of moeten afzien van de koop. Of de kosten komen te vervallen, zoals bij Peter. Hij laat ons via de Radar App weten dat hij bij een shoarmazaak weigerde om 50 cent extra te betalen, waarop hij zijn bestelling (die overigens net klaar was) toch zonder bijkomende kosten kon pinnen.

Update 25 februari 2017

Er komt een verbod op extra kosten bij pinbetalen. Dat heeft Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland gezegd in de radio-uitzending van Radar.Beluister hier het fragment

Doe ook mee met de poll

Geef ook je mening via de poll van het Radar Testpanel. Ben je al lid, dan vind je de nieuwe poll op de Testpanel-pagina. Ben je dat nog niet, schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid via deze vragenlijst.