background branding

Mogelijkheid contant betalen moet blijven

contantgeld987.jpg

Contant betalen moet mogelijk blijven. Ook nu het gebruik van munt- en papiergeld steeds verder afneemt, moeten mensen kunnen kiezen hoe zij aan de kassa afrekenen. Daarvoor pleiten De Nederlandsche Bank (DNB) en brancheorganisaties als Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland.

Er zijn nog altijd mensen die (tijdelijk) geen betaalpas hebben of om andere redenen liever met munten en briefjes betalen, stelden de organisaties donderdag. Onderzoek van DNB wijst daarbij uit dat 71 procent van de Nederlanders liever zelf wil blijven kiezen of ze pinnen of met cash afrekenen.

Steeds meer pinbetalingen

Het gaat om een aanbeveling, de organisaties zijn voorstander van een aanpak die steunt op vrijwillig naleven. Ook zijn uitzonderingssituaties denkbaar, bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid.

Het wordt de laatste jaren steeds meer gemeengoed om aan de kassa een pasje te trekken. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Als de trend zich doorzet dan ligt het aandeel contante betalingen in 2018 rond de 40 procent.

Bron: ANP