Honderdmiljoenste contactloze betaling

contactloos_betalen_800.jpg

De honderdmiljoenste contactloze betaling in Nederland is een feit, meldde de Betaalvereniging Nederland maandag.

Daarmee is het afrekenen door een pas of mobieltje kort tegen een betaalautomaat aan de kassa te houden, de afgelopen maanden explosiever toegenomen dan verwacht. Contactloos betalen kan pas sinds begin vorig jaar.

'Niet verwacht'

'We hadden niet verwacht deze mijlpaal al zo snel te bereiken', aldus Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging. 'We zien dat steeds meer consumenten contactloos betalen ontdekken en de voordelen inzien van een snelle kleine betaling zonder pincode. Wie eenmaal een keer contactloos heeft betaald, gaat het vaker doen.'

Winkels bieden de mogelijkheid ook steeds vaker aan. Van de ongeveer 300.000 betaalautomaten die in Nederland in gebruik zijn, is ruim een derde geschikt voor contactloos betalen. Een jaar geleden was dat nog één op de zes. De Betaalvereniging verwacht dat als het aantal contactloze transacties komende tijd op vergelijkbare wijze blijft doorgroeien, de teller over vier maanden al op 200 miljoen staat.

Gaat voornamelijk om kleine bedragen

Het gaat voornamelijk om kleine bedragen die worden afgerekend. Meer dan 90 procent van de contactloze betalingen betreft een bedrag van 25 euro of minder. Bij die transacties hoeven consumenten geen pincode in te tikken. Een hoger bedrag contactloos afrekenen kan ook, maar dan moet die code wel worden ingevoerd.

De mijlpaal werd maandag gevierd bij Forum Sport in Voorburg, een voetbalvereniging. Er loopt momenteel ook een campagne om pinnen en contactloos betalen te promoten bij sportclubs. Bij veel kantines en kassa's van sportscholen of voetbalverenigingen kan de consument nu alleen nog terecht met contant geld.

Bron: ANP