background branding

Hoe voorkom je zakkenrollen met contactloos betalen?

contactloos2_800.jpg

Kun je met jouw pinpas contactloos betalen, en bewaar je je pas vaak los in je broek- of jaszak? Criminelen kunnen met een draagbaar pinapparaat een bedrag van je rekening halen. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.

Kwaadwillenden kunnen met een mobiel pinapparaat vlak langs iemand lopen, de pas 'scannen' en zo geld buit maken. Voor bedragen hoger dan vijftig euro is een pincode nodig, maar criminelen kunnen deze afkijken wanneer je een bedrag opneemt.

De methode werkt alleen bij pinpassen waar een contactloos-betalen-tekentje op staat. Je vindt dit icoontje op de achterkant van je pasje. Een voorbeeld van dat symbool zie je hieronder.

De Consumentenbond laat in een filmpje (en in een blog) zien hoe deze vorm van zakkenrollen werkt. Kantel het scherm van je smartphone om de volledige video te zien.

Reactie Betaalvereniging: 'Alles vergoed'

De Betaalvereniging laat in een reactie aan De Telegraaf weten dat deze vorm van zakkenrollen nog niet is gemeld. Mocht het wel voorkomen, dan vergoedt de bank alle schade, boven de 50 euro, zonder eigen risico.
 

Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

  1. Bewaar je pinpas liever niet in je jas- of broekzak, of los in je tas. Doe er een speciaal hoesje omheen. Leonie tipt op de Facebookpagina van Radar: 'Dat soort hoesjes heb je al bij de Action van aluminium in diverse kleuren waar je je pasjes in doet.' Je kunt je pas ook beschermen je pas met een metalen behuizing, of een stukje aluminiumfolie;  
  2. Voorkom dat omstanders je pincode kunnen meelezen;  
  3. Wil je geen risico lopen? Je kunt contactloos betalen ook uitschakelen. Hoe je dat doet lees je hier. Esther schrijft op Facebook: 'Tip: ook op de pasjes van kinderen zit dus contactloos betalen! Zeker bij een minderjarig kind zou ik het uit laten zetten.'
  • Hoe werkt contactloos betalen eigenlijk? Je leest het hier.  
  • In het filmpje van de Consumentenbond wordt gesproken over een methode waarbij de pincode kan worden afkeken met een infraroodcamera. Meer lezen over deze truc? Ga naar Opgelicht?!