Slimme energiemeters geven tot drie keer hogere standen

Meterstanden.jpg

Moderne energiemeters geven vaak meer verbruik aan dan zou moeten, meldt het AD. Bij piekstromen geven sommige elektriciteitsmeters twee tot drie keer zoveel verbruik aan. Wanneer je een laag gasverbruik hebt, kan de meter dertig procent meer aangeven. 

Bij steekproefmetingen die Keuringsinstantie Kiwa uitvoerde in opdracht van Netbeheer Nederland kwam naar voren dat 30.000 van de 1,3 miljoen gecontroleerde gasmeters vervangen moesten worden. Bovendien worden ieder jaar tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd. 

Afrekening klopt niet bij vier types

Regelmatig is er in de werkelijkheid minder energie verbruikt dan de slimme energiemeters lijken aan te geven. De Universiteit van Twente komt na eigen onderzoek tot dezelfde conclusie. Er werden 24 verschillende elektriciteitsmeters die in Europa worden gebruikt onderzocht. Daarvan kan bij vier type meters niet gegarandeerd worden dat de eindafrekening van de energiebedrijven klopt. 

‘Houd eigen verbruik in de gaten’

De meters onder- of overschatten het gebruik van bijvoorbeeld dimmers, een vijverpomp of andere multimedia-apparatuur. ‘We zien dat gebeuren zodra er sprake is van hoge piekstromen’, vertelt onderzoeker Bas ten Have, die deze maand op de fouten met de energiemeters promoveerde. Hij adviseert mensen met een slimme meter om hun verbruik goed in het oog te houden. 

Verbruik mag afwijken

Niet alle gebrekkige gasmeters worden verwijderd bij de keuring die Netbeheer laat doen. Onder andere doordat de keuring niet wordt gedaan voor situaties met een laag gasverbruik. Daarnaast mag volgens de keuringsnormen het doorgegeven verbruik enige procenten afwijken van het daadwerkelijke verbruik. 

‘Een procent betekent paar tientjes meer betalen’

De Rotterdamse Lucette Mascini liet haar meter door een gespecialiseerd bedrijf uit het Achterhoekse Borculo keuren.  Uit het rapport dat het bedrijf had samengesteld, kwam naar voren dat de meter bij veel of weinig verbruik altijd meer verbruik aangaf dan in feite het geval was. Bij een laag gasverbruik gaf de meter zelf ruim dertig procent meer aan; bij een hoog gasverbruik per uur werd dat ongeveer een procent. 

Op de afrekening van een gemiddeld huishouden dat 1200 kuub verbruikt, betekent die ene procent toch twaalf kuub. Dat houdt in dat je dan een paar tientjes per jaar te veel betaalt. 

Doorgeven afwijkende meterstanden

Voordat je de afwijkende meterstanden meldt bij Netbeheer Nederland, roept zij de consument op om eerst zelf na te denken of hiervoor redenen zijn. Denk hierbij aan de aanschaf van nieuwe apparaten of een veranderde gezinssituatie. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: AD