Snel last van vet haar? Dit kun je doen

Vet-haar-31-7-2020.jpg

Als je snel last hebt van vet haar is het moeilijk om jezelf ervan te weerhouden om het iedere dag te wassen. Door vet haar voel je je al snel onverzorgd. Toch is het beter om je shampoo vaker te laten staan, maar wat zijn dan wel je opties voor het verminderen van vet haar? En hoe komt het dat het steeds zo snel vet wordt? Radar zocht voor je uit wat je er tegen kunt doen.

Volgens Willeke Pietersma, haar en hoofdhuid deskundige bij ANKO, wordt je haar vet door de talg op je hoofd. 'Ons haar groeit onder begeleiding van talg. Het krijgen van vet haar is heel normaal, maar bij de een gaat de productie van talg een stuk sneller dan bij de ander. Hoe vaker jij je haar wast, hoe meer talg er geproduceerd wordt. Dit zorgt ervoor dat je haar er sneller vet uitziet', aldus Pietersma.

De talgproductie speelt een grote rol

Hoe vet je haar eruit ziet, hangt er niet alleen vanaf hoe vaak jij het wast, volgens Pietersma. 'Er zijn ook situaties waarin je er niet zoveel aan kunt doen. Vaak zie je in een bepaalde hormonale fase dat de talgproductie gestimuleerd wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pubers en vrouwen in de overgang.'

'Daarnaast is er ook een duidelijk verschil te zien tussen mensen met dun en fijn haar en mensen met dik en/of krullend haar. Bij mensen die geen dikke bos haar hebben zal de vettigheid sneller te zien zijn. Krullend haar is daarentegen van nature wat droger en dan valt het ook minder op dat het wat vetter is, want het krijgt de nodige glans door het vet', aldus Pietersma.

Naast het feit dat je haar snel vet wordt door een overmatige talgproductie zorgt de aanwezigheid van veel talg er ook voor dat je tien procent meer kans krijgt op haarverlies, volgens Pietersma. Je hebt talg nodig om je haar te laten groeien, maar tegelijkertijd zit daar ook weer een gevaar in. Als je haar continu vet is kan dat uiteindelijk resulteren in dunner haar. 'Je haar groeit in een cyclus. Je verliest tijdens die cyclus haren en vervolgens maak je weer nieuwe aan. Als je last hebt van overmatig talg komt de wisseling van het haar in een versneld proces terecht, waardoor je haar uiteindelijk sneller uitdunt', aldus Pietersma.

Hoe vaak mag ik mijn haar wassen?

Daarom is het volgens Pietersma ook aan te raden om zo min mogelijk je haar te wassen. 'Natuurlijk is het niet zo dat je dan moet denken dat je je haar maar een keer per week mag wassen, waardoor je met vet haar rond moet lopen. Er zijn ook andere opties, maar mensen moeten wel begrijpen dat het overmatig gebruik van shampoo juist vet haar veroorzaakt. Als je iedere dag je haar wast is het frisse gevoel maar voor even', aldus Pietersma.

'Als je een juist product hebt, dat bedoeld is om die overmatige talgafscheiding te reduceren, dan maakt het in het begin niet zo heel veel uit of je iedere dag je haar wast', volgens Pietersma. 'Maar je moet het gebruik van die shampoo wel proberen af te bouwen naar om de dag en daarna het liefste naar een keer in de drie dagen. Dit geldt ook voor het gebruik van normale shampoo. In feite kom je door het overmatig wassen in een vicieuze cirkel terecht waarin je hoofdhuid steeds schraler en droger wordt door het wassen, je talgproductie reageert daarop door meer talg te produceren wat weer resulteert in vet haar.'

Waar moet je rekening mee houden als je je haar minder snel vet wilt laten worden?

  • Gebruik een goede shampoo die speciaal bedoeld is voor het terug in balans brengen van de talgproductie. Zoek naar een talgregulerende shampoo voor de vette huid of vraag het na bij de kapper.
  • Probeer je haren niet te warm te wassen.
  • Masseer de hoofdhuid zo min mogelijk anders breng je de talgproductie nog meer op gang.
  • Probeer niet elke dag je haar te wassen. Was je haar het liefste eens in de drie dagen. 
  • Breng conditioner alleen aan in de punten van je haar en niet op de hoofdhuid, daar wordt het nog vetter van.
  • Kies in plaats van shampoo af en toe voor een droogshampoo. Die spray je op je haar en je hoofdhuid. Het absorbeert het vet uit je haar en wanneer je vervolgens gaat borstelen, borstel je zowel de droogshampoo als het vet uit je haar.

Huis, tuin en keukenspullen als alternatief voor shampoo?

Vaak als je op zoek bent naar advies tegen vet haar en het verminderen van het gebruik van shampoo, kom je tips tegen die aangeven dat je ook andere middelen kunt gebruiken om je haren te wassen, denk bijvoorbeeld aan citroen. Pietersma zegt dat deze alternatieve middelen vaak ook niet helpen. 'Hierbij geldt, net als bij shampoo, dat je de hoofdhuid snel schraal maakt als je toch vaak je haar gaat wassen. Maakt niet uit of dat met een citroen is of met shampoo. Het heeft hetzelfde effect. Je hoofdhuid reageert op de droge huid door vet te produceren', aldus Pietersma.

Mochten al deze tips nog niks uithalen en je blijft er last van hebben dan is het aan te raden om bij een professionele kapper langs te gaan om je te laten adviseren over de conditie van je hoofdhuid, volgens Pietersma.