Snurken wordt met deze tips verleden tijd

150622 snurken site.jpg

Een goede nachtrust is iets dat ons allen bezighoudt. Eerder deelde Radar dan ook al tips van somnologen voor een goede nachtrust en schreef Radar over hoe je sneller in slaap kunt vallen wanneer je last hebt van slapeloosheid. Maar in dit artikel wordt een heel ander aspect behandeld, namelijk: de verstoring van je nachtrust door gesnurk. 

Want of je nou zelf snurkt of last hebt van een snurkende partner; het kan je slaapkwaliteit flink verstoren. Gelukkig zal je eigen huisarts veel goede adviezen hebben bij serieuze slaapproblemen en bestaan er ook apparaten en zelfs operaties die je hierbij kunnen helpen. 

Snurken: wat is dat eigenlijk?

Wanneer iemand snurkt, maakt deze persoon zagende of brommende geluiden wanneer hij/zij slaapt. Dit komt doordat er minder ruimte is in de neus of keel om lucht doorheen te laten stromen. Als je inadement gaat de lucht namelijk via je neus, keel en luchtpijp naar je longen. Wanneer hier minder ruimte voor is, gaat de lucht hier sneller doorheen en ontstaan er snurkgeluiden.

Maar naast deze oplossingen zijn er ook zelf dingen die je kunt doen om jouw nachtleven (en dat van je partner) een stuk aangenamer te maken:

1. Slaap op je zij in plaats van op je rug

De meest voordehand liggende tip, maar ook een van de beste: probeer niet op je rug te slapen, omdat je tong dan achter in je keel glijdt. Met het slapen ontspannen al je spieren zich, zo ook je tong, en door op je rug te liggen vernauwt je keel en begin je te snurken. Op je zij glijdt je tong niet naar achteren en voorkom je die vernauwing. En ben je bang dat je alsnog omdraait? Leg dan een groot kussen in je rug, zodat je niet om kunt draaien. 

2. Vermijd alcohol en sigaretten

Ook door het drinken van alcohol verslappen je spieren, waardoor je keel gemakkelijk vernauwt en je begint met snurken. Daarnaast zorgt het roken van sigaretten voor irritatie en ontsteking van de luchtwegen en slijmvliezen wat opnieuw tot vernauwingen in je neus en keel zorgt. Als gevolg kan de lucht hier nog maar lastig doorheen en snurk je.

3. Zorg voor een hoger gelegen hoofdeinde

De doorstroming van voldoende lucht door je keelholte is dus van groot belang en dit kun je positief beïnvloeden door te zorgen dat je hoofd hoger ligt dan de rest van je lichaam. Een goed kussen kan hierbij goed helpen. 

4. Pas op voor overgewicht

Ook te veel gewicht kan de keelholte vernauwen, door een groter aanwezig vetgehalte op die plek. Vermoed je dat dit bij jou het geval is? Praat dan met je huisarts hoe je deze situatie kunt verbeteren. 

5. Zing!

Nog een leuke tip om mee af te sluiten: zingen! Zoals je nu inmiddels gelezen hebt spelen verslapte spieren een grote rol bij de vernauwing van je keelholte. Maar zoals je misschien ook wel weet kun je spieren trainen, door bijvoorbeeld te zingen! Hierdoor worden de spieren in je keel en tong sterker en zullen er minder trillingen veroorzaakt worden wanneer je spieren ‘s nachts ontspannen.