Spelregels over internetsnelheid aangenomen

internet.jpg

Internetaanbieders moeten al het onlineverkeer in principe even snel maken. Ze mogen daar alleen van afwijken als er opstoppingen dreigen of bij het geval van een cyberaanval.

Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg groen licht voor het zogenoemde Telecompakket dat dit regelt. In juni werd hierover al een voorlopig akkoord gesloten met de EU-lidstaten en de Europese Commissie.

'Internet van twee snelheden'

Critici vrezen dat desondanks een 'internet van twee snelheden' ontstaat. Zij stellen ook vraagtekens bij uitzonderingen op de regel dat providers geen voorrang meer mogen geven aan bepaalde diensten. Zo mogen bijvoorbeeld muziekdiensten worden aangeboden zonder dat dit van de internetbundel afgaat, het zogenoemde zero rating.

Weinig steun

Veel Nederlandse parlementariërs steunden het pakket niet omdat de regels minder streng zijn dan nu in Nederland het geval is. Minister van Economische Zaken Henk Kamp had tevergeefs geprobeerd het Nederlandse model van netneutraliteit aangenomen te krijgen. Hij moet de wet nu aanpassen.

Onder meer de EU-parlementariërs van D66, PvdA, VVD en GroenLinks stemden tegen. Het CDA had ook liever een betere tekst gezien maar gaf wel steun.

Gemiste kans

D66-Europarlementariër Marietje Schaake spreekt van een gemiste kans. 'Netneutraliteit is essentieel voor het open internet, eerlijke concurrentie in de digitale economie, en voor innovatie.' Paul Tang (PvdA) vindt de definitie van netneutraliteit niet helder. 'Ook zijn er sluiproutes mogelijk om de gelijkheid op internet te omzeilen.'

Nepneutraliteit

'Het lijkt leuk als je gratis data krijgt voor bijvoorbeeld Spotify bij je telefoonaansluiting, maar het heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het internet', aldus Judith Sargentini (GroenLinks). 'Met deze nepneutraliteit is het veel moeilijker om succes te hebben als nieuwkomer.'

Compensatie

In de regelgeving wordt ook opgenomen dat als providers een minder hoge snelheid leveren dan ze hebben beloofd, klanten in aanmerking kunnen komen voor compensatie. Het pakket voorziet ook in afschaffing in medio 2017 van de roamingkosten bij bellen en internetten in het buitenland.

Bron: ANP