Mysterieus dataverbruik Vodafone: het vervolg
Nog altijd kampen Vodafonegebruikers met dataverbruik dat de provider niet kan verklaren, maar waarvoor ze tóch moeten betalen.
In de eerste uitzending van dit seizoen deden we een algemene oproep naar problemen met mobiel dataverbruik. Verreweg de meeste klachten die we ontvingen, gingen over Vodafone. We behandelden de problemen rondom het dataverbruik bij Vodafone in de uitzending van vorige week en ontvingen vervolgens meer dan 2000 klachten van Vodafone-klanten. In de uitzending komt een compilatie voorbij van de filmpjes die gedupeerden over hun klachten maakten.
In het kort: deze klanten kunnen het hoge dataverbruik waar zij voor moeten betalen niet rijmen met hun daadwerkelijke gebruik, en Vodafone zegt geen inzicht te kunnen geven in de details van dit dataverbruik. Het bedrijf beroept zich hierbij op de privacywetgeving. Deze wet zou de provider verbieden dergelijke gegevens op te slaan. Consumenten worden dus geconfronteerd met hoge rekeningen, maar kunnen geen inzicht krijgen in waar hun data dan precies aan opgaat.CBP
Radar heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) om een reactie gevraagd. Vodafone vertelt haar klanten tenslotte dat zij niet mogen registreren waar de data in hun bundel aan opgaat, vanwege van de privacywet. Het CBP stelt echter dat de privacywet providers niet verbiedt telecomgegevens te slaan om hun klanten inzicht te kunnen geven in hun verbruik. Zij zeggen dat Vodafone moet kunnen aantonen waar de kosten die zij aan de klant berekenen op zijn gebaseerd.Vodafone in de studio
Vodafone wilde vorige week niet aanwezig zijn bij de uitzending, maar reageert vanavond wél in de studio op deze problematiek. De telecomdienst komt met een aantal oplossingen voor klanten die te maken hebben met onverklaarbaar dataverbruik en de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Radar zal de ontwikkelingen omtrent het dataverbruik bij Vodafone uiteraard blijven volgen.
Oplossingen Vodafone:
- Alle klanten mogen kosteloos overstappen naar een andere abonnementsvorm. Mensen die vanaf april een abonnement hebben afgesloten hebben deze vorm al. Het grootste verschil is dat bij dit nieuwe abonnement óf de snelheid wordt teruggeschroefd als de bundel is overschreden, óf dat de kosten buiten de bundel lager zijn. Klanten mogen zelf kiezen welke van deze opties ze willen. De abonnementen zijn als het goed is niet duurder en het overstappen is dus gratis.
- Vodafone start een webpagina om klanten beter voor te lichten over datagebruik. Daarop is ook het nummer van de helpdesk te vinden zijn waar klanten gratis hun abonnement kunnen wijzigen.
- Samen met enkele klanten en een onafhankelijke expert start Vodafone een volgtraject. Daarbij wordt onderzocht hoe het kan dat mensen te maken hebben met onverklaarbaar hoog dataverbruik, en wat er in dit proces van dataverbruik precies gebeurt.
- Vodafone gaat alle klachten die Radar heeft ontvangen onderzoeken. Ook mensen die zich na de uitzending nog aanmelden.
De provider beloofde op 15 september dat klanten kosteloos konden overstappen naar een andere abonnementsvorm. Radar is benieuwd of je tevreden bent met de geboden oplossing.
Vodafone-klanten die een abonnement hebben afgesloten voor 7 april kunnen echter problemen ondervinden met het overstappen. De maandelijkse kosten voor dit nieuwe abonnement vallen in sommige gevallen veel hoger uit.Radar hoort het graag als consumenten zich hierin herkennen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
48Nog altijd kampen Vodafonegebruikers met dataverbruik dat de provider niet kan verklaren, maar waarvoor ze tóch moeten betalen. Vorige week besteedden we hier al aandacht aan. Vodafone beperkte zich toen tot een reactie op enkele individuele gevallen. Wij openden daarop een meldpunt voor klanten met hetzelfde probleem, en meteen stroomden honderden reacties binnen. Inmiddels zijn het er zo'n 2000. Reden genoeg voor een vervolguitzending. Hoe lang gaat Vodafone de klachten van zijn klanten nog negeren? Maandag 15 september in Radar, om 20:30 bij de AVROTROS op NPO 1
Ik kreeg gister te horen over de vervolg uitzending dus ik heb nog snel even gemaild. Over de maand juni kreeg ik een rekening van 520 euro waar mijn normale abbonementskosten 58 euro zijn. Na veel contact (van mijn kant) hebben ze uiteindelijk toegezegd een kredit nota te sturen voor het hele bedrag. Helaas heb ik die brief nooit ontvangen en ben ik inmiddels geblokkeerd. Alle keren dat ik daarna contact met ze heb opgenomen zeggen ze dat ze niks voor me kunnen doen en dat ze het heel vervelend vinden maar dat ik toch alles moet betalen. Ik weiger te betalen voor kosten die ik niet gemaakt heb met het gevolg dat ik extra kosten moet maken voor een pre-paid kaart. Ik ben in ieder geval blij dat ik niet de enige ben die problemen heeft met Vodafone en ik hoop dat ze actie gaan ondernemen na deze uitzending.
Ook ik kamp met dit probleem, onverklaarbare nachtelijke gebruiken terwijl niets via 3G zou mogen gaan. Ik weet eigenlijk zeker dat alles goed staat. Ik heb het volledige bedrag teruggeboekt (kan tegenwoordig met 1 druk op de knop via internet bankieren) om een reactie uit te lokken. Uiteraard wil ik wel gewoon betalen voor mijn abonnement. Vodafone gaf me telefonisch aan dat een deurwaarder het geld dan wel zou komen ophalen. Daar kijk ik naar uit. Ik denk als de gedupeerden allemaal hun geld terugboeken dat Vodafone eerder geneigd is actie te ondernemen. Groeten, Jessica