background branding

Vodafone en Ziggo gaan samen

ziggo-vodafone-780.jpg

Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vodafone Nederland en Ziggo lanceren daarvoor een samenwerkingsconstructie waarin ze beiden de helft bezitten. De twee verwachten met de stap op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen voor 3,5 miljard euro aan voordelen te behalen, na aftrek van integratiekosten.

Vanwege het samengaan doet Vodafone overigens een contante betaling aan Liberty Global van 1 miljard euro, om daarmee de verschillende waarden van de takken gelijk te trekken.

Geduchte concurrent

De combinatie van Ziggo's breedbandnetwerk met Vodafone's mobiele diensten levert naar eigen zeggen een 'sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt' op. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

Vodafone Nederland en Ziggo worden gezamenlijk een geduchte concurrent van onder meer KPN. De krachtenbundeling zorgt voor een tweede speler in Nederland die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. Onduidelijk is wat de naam van de combinatie gaat zijn en welke veranderingen er verder voor abonnees zullen plaatsvinden.

Abonnees

De fusiepartijen bezitten gezamenlijk onder meer ruim 5 miljoen mobiele abonnees, meer dan 4 miljoen video-klanten en zo'n 3 miljoen breedbandklanten. Ziggo was vorig jaar goed voor een kleine 2,5 miljard euro aan omzet, Vodafone Nederland voor 1,9 miljard.

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het Amerikaans-Britse concern had hier eerst UPC in handen. In 2014 nam Liberty Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd.

Teruglopend klantenbestand

De kabelaar ziet zijn klantenbestand de laatste tijd wel teruglopen. Dat komt mede door een prijsverhoging die vorig jaar werd doorgevoerd voor klanten van UPC. Ziggo telde eind december ruim 9,7 miljoen abonnees. Dat waren er per saldo 203.000 minder dan een jaar eerder.

Liberty Global rapporteerde dinsdag voor het vierde kwartaal van 2015 een totale omzet van omgerekend 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro), wat op vergelijkbare basis neerkomt op een groei van 3,8 procent. In Nederland was sprake van een omzetdaling van 3 procent.

Bron: ANP