Sportschoolabonnement opzeggen na overname, mag dat?

sportschool-overname-180718.jpg

Stel: je sportschool gaat failliet en wordt overgenomen door een andere club. De naam verandert, het vertrouwde logo verdwijnt en er lopen een nieuwe eigenaar en personeel door de gangen. Mag je nu je contract opzeggen, ook al is dit nog niet verlopen?

'Als alleen de naam, het logo en de eigenaar van de sportschool veranderen, heb je als consument niet het recht om vroegtijdig je abonnement op te zeggen', legt Anneke van Kesteren van het Juridisch Loket uit. 'De nieuwe eigenaar neemt niet alleen de sportschool, maar ook de bijbehorende contracten over. Het wordt een ander verhaal als een dienst of faciliteit niet meer wordt geleverd na de overname.'

Verdwijnt de sauna of schrapt de nieuwe eigenaar je favoriete groepsles? 'In dat geval wordt datgene waarvoor je lid bent niet meer geleverd, en heb je het recht om vroegtijdig je contract te beëindigen. Ook als de oorspronkelijke eigenaar dergelijke wijzigingen aanbrengt, ben je niet verplicht om te blijven.' Daarbij mogen de voorwaarden die gelden voor het abonnement, zoals de prijs, niet aangepast worden.

Abonnement schriftelijk beëindigen

Wil je om een andere reden toch je abonnement opzeggen, dan bestaat de kans dat de sportschool je vraagt om daarvoor bij de balie langs te komen. Mogen ze dit verplicht stellen? Van Kesteren: 'Volgens de wet mag je een contract beëindigen op dezelfde manier als je het bent aangegaan. Heb je het contract via de mail ondertekend, dan mag je het ook op die manier opzeggen. Juridisch gezien mag de sportschool je niet verplichten om dit aan de balie te doen. Wel heb je in de meeste gevallen te maken met een opzegtermijn.'

Daarbij is het altijd raadzaam om een schriftelijke bevestiging van de opzegging te vragen. 'Als je het contract schriftelijk stopzet, zorg dan dat je zeker weet dat je opzegging de sportschool bereikt. Daarom raad ik eerder aan om een aangetekende brief te sturen, in plaats van een mail. Vraag om een schriftelijke bevestiging zodat het bedrijf later niet kan beweren dat het contract nog loopt, ook als de opzegging aan de balie plaatsvindt. Dit kan een hoop gezeur voorkomen.'Lees ook: Hoe rechtsgeldig is een e-mail of WhatsAppje?