Opzegregels Fit For Free

Elk jaar maken we ze weer: goede voornemens. Stoppen met roken, grip op je portemonnee en sportief het nieuwe jaar in staan steevast bovenaan de lijstjes van veel mensen. Sportscholen spelen hier slim op in en stunten vaak in de eerste maand van het jaar met gratis sporten, een leuke sporttas cadeau en geen inschrijfgeld om je de sportschool in te lokken. Aanmelden is zo gepiept, maar gaat opzeggen net zo eenvoudig?

Onbeperkt sporten voor een vast bedrag per maand bij alle vestigingen van je sportschool? Steeds meer sportscholen bieden een ‘all-in’-abonnement aan waardoor je eigenlijk geen excuus meer hebt om niet gezond bezig te zijn. Ook bij Fit For Free ben je vanaf 10 euro per maand welkom. Tilja Jansma en de zoon van mevrouw Sawneth gaan op dit aanbod in. Na een jaar sporten willen ze het abonnement opzeggen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het probleem: de kleine lettertjes. Na opzegging van het abonnement blijken klanten nog vast te zitten aan een zogenoemd loyaliteitsprogramma, waarmee je op vertoon van je sportpasje korting krijgt bij verschillende (web)winkels op producten zoals scheermesjes en tijdschriften.

Hoogleraar consumentenrecht Marco Loos onderzoekt voor ons de algemene voorwaarden van Fit For Free. Deze zijn volgens hem misleidend voor wat betreft de opzegprocedure. Opzeggen geschiedt door het sturen van een brief naar Fit For Free. Je abonnement, stopt na het eerste contractjaar, maximaal een maand na ontvangst van de opzegging. Dit is vastgelegd in de Wet Van Dam. Maar dan ben je er wat Fit For Free betreft nog niet vanaf: het niet inleveren van je sportpas kost je 2,95 euro per maand, net zo lang totdat deze in het bezit is van de sportschool. Anders dan de naam van de sportschool doet vermoeden, kan dit bedrag ongemerkt flink oplopen.

Bij het aanmelden staat niets over eventuele kosten voor dit programma, alleen dat de pas tevens als kortingskaart dient. Volgens Fit For Free dien je dus zowel je abonnement als je sportpas op te zeggen. Volgens hun eigen voorwaarden laat je weten dat je graag het voordeelabonnement behoudt tegen een waarde van 2,95 euro per maand als je je pas niet inlevert. Bij het opzeggen moet je dan expliciet vermelden geen gebruik te willen maken van dit voordeelabonnement. Dit doe je door het pasje in te leveren. Volgens Loos mag dit niet, want daarmee moeten ze de klant eigenlijk een nieuw contract aanbieden. Vooraf is immers niet duidelijk dat dit voordeelabonnement geld kost als het pasje na opzegging niet weer in het bezit is van Fit For Free.

Radar ontvangt ook veel klachten van mensen die hun pasje wel inleveren, maar plotseling na enkele weken te horen krijgen van Fit For Free dat het pasje nooit is afgegeven. Klanten kunnen de pas dan alsnog afkopen voor een bedrag van 25 euro. Volgens Loos is dit niet klantvriendelijk en een (te) hoog bedrag. Bovendien is het onduidelijk bij wie de bewijslast ligt.

Eind 2011 is de Wet Van Dam in het leven geroepen om aan dit soort onduidelijkheid een einde te maken. Opzeggen van een abonnement op een tijdschrift, sportschool of internetprovider kan na het eerste jaar op ieder gewenst moment, met een opzegtermijn van een maand. Het inbouwen van een betaald voordeelprogramma als opzegclausule lijkt een slimme manier om klanten alsnog te behouden.

Marco Loos raadt sportfanaten aan alleen abonnementen aan te gaan met sportscholen die aangesloten zijn bij brancheorganisatie Fit!Vak: daarvan is zeker dat ze goede algemene voorwaarden hanteren en een deugdelijke klachtenregeling hebben. Op de website van de brancheorganisatie staat aangegeven welke sportscholen in een provincie lid zijn. Tevens is het slim om voor aanmelding ook de opzegprocedure te checken. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Op ons verzoek heeft Marco Loos een voorbeeldbrief geschreven om bezwaar te maken tegen afschrijving van maandelijks 2,95 euro.

Forumreacties

3
  • Door Radar

Sportief het nieuwe jaar in staat al jarenlang als goede voornemen bovenaan de lijstjes van veel mensen. Sportscholen spelen hier slim op in en stunten vaak in de eerste maand van het jaar om je de sportschool in te lokken. Aanmelden is zo gepiept, maar gaat opzeggen net zo eenvoudig? Maandag 3 februari in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1

  • Door Dutch_Polo

Is deze uitzending ergens terug te bekijken?

  • Door Bertoni

Geprobeerd dit te regelen met Fit for free, maar zij accepteren de (voorbeeld-)brief van Radar gewoon niet en eisen dat ik een nieuwe pas aanschaf en tot die tijd 2,95 per maand blijf betalen, want dit staat in hun regels. Heeft iemand hier ook ervaring mee en/of nog andere suggesties? Bert Bollebakker uit Almere