Staatsloterij misleidde deelnemers tot 2008

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van deelnemers. Het gerechtshof in Den Haag heeft met deze uitspraak dinsdag de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld.

De Staatsloterij keerde minder uit dan beloofd. In reclame-uitingen had de loterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van vijftigduizend en honderdduizend euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. Dat gebeurde niet: de Staatsloterij verzuimde te vertellen dat de prijzen ook op niet-verkochte loten konden vallen. 'Veel van deze grotere prijzen vielen dus wel, maar werden aan niemand uitgekeerd', constateert het hof.

Actie dankzij TROS RadarIn onze uitzending van oktober 2007 namen wij de Staatsloterij onder de loep. De Staatsloterij heeft enkele zogenaamde 'niet-gegarandeerde' prijzen, zo constateerden we toen. Hierbij wordt dus niet getrokken uit een pot met alleen alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte én niet-verkochte loten. De kans op een grote prijs is sowieso al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans hiermee dus nog iets kleiner. Naar aanleiding van onze uitzending spande de Stichting Loterijverlies een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij namens 26 duizend gedupeerden. De rechtbank stelde de stichting in 2010 nog in het ongelijk.

Volgens het hof is de Staatsloterij nu echter wel schuldig, omdat de loterij in reclame-uitingen niet aangegeven heeft dat er ook op de niet-verkochte loten prijzen konden vallen. De Stichting Loterijverlies eist nu dat de Staatsloterij alle gedupeerden die tussen 2000 en 2008 loten gekocht hebben, hun inleg teruggeeft. 

'Onze eis is bekend. Bij de stichting hebben zich 26 duizend mensen aangesloten. Dat is 12,50 per maand, twaalf maanden per jaar en dat maal acht. Dat is 1200 euro per klant. Dat gaat dus om ruim 31 miljoen euro’, aldus een woordvoerder van de Stichting van Loterijverlies op NRC.nl. ‘Er zijn in totaal 1,4 miljoen vaste spelers die zijn gedupeerd en waarvan een deel zich mogelijk aansluit. We zullen de Staatsloterij dan ook zeker niet sparen. Daar hebben ze ons ook geen goede reden voor gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zich de afgelopen jaren hautain en arrogant gedragen. We waren maar een clubje zeikerds. Maar de kaarten liggen nu anders.’

De stichting verwacht dat meer mensen zich nu zullen aansluiten om hun geld (gedeeltelijk) te kunnen terugkrijgen. 

Bron: TROS Radar / NRC