background branding

'Beslag op administratie Staatsloterij'

De Stichting Loterijverlies heeft beslag laten leggen op de administratie van de Staatsloterij. Dat heeft de stichting donderdag bekendgemaakt. 'De reden is dat de Staatsloterij ineens weigert veel van haar deelnemers inzicht te geven in hun speelgeschiedenis, die daardoor vaak niet meer kunnen bewijzen te hebben meegespeeld', aldus de belangenclub.

In die organisatie hebben zich tienduizenden 'gedupeerden' van het overheidskansspel verenigd.

Vorige maand concludeerde het gerechtshof in Den Haag dat de Staatsloterij haar deelnemers tot 2008 op het verkeerde been had gezet met misleidende reclame. Daarmee werd de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld. In de reclame had de Staatsloterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van 50.000 en 100.000 euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. 'Veel van deze grotere prijzen vielen dus wel, maar werden aan niemand uitgekeerd', constateerde het hof.

Volgens Loterijverlies hebben de deelnemers sinds het arrest van vorige maand geen inzicht meer in hun speelgeschiedenis.

De Nederlandse Staatsloterij noemt de beslaglegging 'een buitenproportionele maatregel'. Volgens het loterijbedrijf krijgen alle deelnemers altijd inzage in hun speelhistorie. 'Dit is consistent beleid sinds jaar en dag.'

Wel heeft de Staatsloterij het beleid rond het verstrekken van de speelgegevens in 2010 aangescherpt in verband met privacywetgeving. Alleen met een geldige legitimatie kunnen mensen inzicht krijgen in hun spelgeschiedenis.

De Nederlandse Staatsloterij overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van 28 mei. Over 2 weken hoopt het bedrijf daarover duidelijkheid te hebben.

Bron: ANP