Stadsvervoerders rijden minder vaak door coronaverzuim

stadsvervoer site.jpg

Stadsvervoerder GVB gaat minder vaak rijden door het toenemend aantal werknemers dat corona heeft of in quarantaine moet. Dat schrijft het Amsterdamse ov-bedrijf op zijn website. Het gaat met name om busdiensten.

Ook de metro's van de RET in Rotterdam rijden met ingang van maandag minder vaak. Bij HTM, de stadsvervoerder in Den Haag, is het nog niet zover. Maar de plannen liggen wel klaar, zegt een zegsvrouw. U-OV, de vervoerder in de regio Utrecht, reed al een vakantieregeling doordat het rustig was in de bussen en trams. Die wordt doorgetrokken tot en met 28 januari.

Minder bussen in Amsterdam

Het GVB schrijft dat corona 'een wissel trekt op de bezetting'. 'We doen er alles aan om volgens de standaarddienstregeling te rijden, maar vanwege zieke collega’s of collega’s die in quarantaine zitten is het mogelijk dat er soms aanpassingen nodig zijn in de dienstregeling.' Om die reden rijden sommige bussen met ingang van komende woensdag en andere buslijnen per maandag 31 januari minder vaak.

Metro's in de minderheid in Rotterdam

In Rotterdam zijn het de metro's die vanaf maandag minder vaak rijden. De bussen en trams blijven wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden. Het totale coronaverzuim bij de vervoerder is hoog, liet een woordvoerder eerder deze week weten. 'We blijven monitoren', aldus de zegsman. 'Als de besmettingen afnemen duurt het wel een week om alles weer in te regelen naar de normale dienstregeling.'

Den Haag houdt de situatie in de gaten

HTM zegt het beeld dat de andere vervoerders schetsen te herkennen. Volgens een woordvoerster zijn er op het moment nog genoeg mensen om een normale dienstregeling te rijden, maar kampt het bedrijf wel met ziekte onder het personeel. 'Mocht het niet meer gaan, dan maken we enkele dagen van tevoren bekend dat we een verminderde dienstregeling gaan rijden', aldus de zegsvrouw.