Statiegeld krijgen voor oude kleding? Zo werkt het

13022021 kleding.jpg

Statiegeld krijgen voor je kleding? Het kan! Het betreft vooralsnog een pilot, maar als het aan de initiatiefnemers van Drop & Loop ligt is dit binnenkort mogelijk in heel Nederland. 

Per jaar wordt in Nederland 150 miljoen kilo kleding verbrand en slechts een derde van het ingezameld textiel wordt hergebruikt of gerecycled.

Hoe werkt Drop & Loop?

Consumenten kunnen hun kleding inleveren bij een automaat. Het textiel valt vervolgens in een afgesloten container, waarna je een bonnetje krijgt. Je krijgt in totaal 50 cent korting op je boodschappen per inleverbeurt. Je korting wordt verrekend bij de kassa. Je kunt één kortingsbon per keer inleveren.

De automaat herkent overigens net zoals een statiegeldautomaat dat doet met petflessen, dat er echt textiel in wordt gegooid en geen andere voorwerpen. 'Dit doet het apparaat op basis van gewicht. Dus als je een lege petfles erin zou gooien weigert hij dit, maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor een voorwerp dat veel te zwaar is, zoals een baksteen', zo laat de initiatiefnemer desgevraagd weten.

Waar kun je een automaat vinden?

De eerste automaat is deze week geplaatst in een filiaal van Albert Heijn aan het Raadhuisplein in Krimpen Aan Den Ijssel. 'Maar er komen nog een aantal pilotwinkels bij, waaronder eentje in Den Haag, Amsterdam, Almelo en Arnhem.' In dit stadium kan ze echter nog niet vertellen om welke winkels het gaat.

13022021 automaat drop en loop.png
Een automaat en een statiegeldbon

Mag je ook kleding met vlekken en gaatjes inleveren?

'Ja, dat mag absoluut! Dat vinden we ook heel erg belangrijk, want het probleem is juist dat mensen hun 'goede kleding' naar een textielcontainer brengen of aan een goed doel schenken. Dit terwijl kapotte kleding al snel in de prullenbak wordt weggegooid, maar het kan juist heel goed worden gebruikt voor recycling. Dus mensen kunnen bij ons al hun kleding weggooien en wij sorteren dat op hergebruik of recyclen.'

Kun je ook andere soorten textiel inleveren?

'Ja, je kunt ook schoenen, riemen, knuffels en huishoudtextiel inleveren.'

Wat gebeurt er met het ingeleverde textiel?

Je ingeleverde textiel wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Als het kledingstuk nog gedragen kan worden, krijgt het een tweede leven. Van de rest wordt nieuwe garen gesponnen, waarmee stoffen worden gemaakt. Die stoffen worden vervolgens vervaardigd tot nieuwe kleding of andere duurzame producten.

Radar besteedde eerder al aandacht aan een soortgelijk initiatief van Sympany, een organisatie die door het hele land textiel inzamelt. Je kunt hun advies over oude kleding hier lezen:

Oude kleding: wat kun je ermee doen?

Drop & Loop in jouw buurt?

Wil je een Drop & Loop-automaat bij jouw in de buurt? Je kunt het hier laten weten. Bij 250 meldingen uit jouw regio, gaan ze op zoek naar een Drop & Loop-locatie in jouw omgeving.