background branding

Steeds meer buurtgenoten wekken samen duurzame energie op

zonne-energie-18-11-780.jpg

Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken gezamenlijk hun eigen duurzame energie op. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, uitgevoerd in opdracht van de Stichting HIER opgewekt.

In het afgelopen jaar is het aantal geregistreerde energiecoöperaties gestegen van 262 naar 313. De lokale initiatieven zijn samen goed voor een vermogen ruim 138 megawatt. Meer dan 50.000 Nederlanders zijn lid van zo'n lokale energiecoöperatie.

Veel energiecoöperaties in Groningen en Friesland

Meer dan de helft van de gezamenlijke initiatieven is actief met productie van zonne- en windenergie. Ook zijn er projecten met waterkracht en collectieve warmte. Eind 2016 stroomt de eerste coöperatieve waterstroom het elektriciteitsnet op, aldus het rapport.

Rekening houdend met het aantal inwoners, zijn in Groningen en Friesland relatief veel energiecoöperaties te vinden. In Groningen zijn er dit jaar elf en in Friesland zes nieuwe bijgekomen.

Het coöperatieve windvermogen is gestegen van 81,5 megawatt in 2015 naar 115,2 megawatt in 2016. De groei is grotendeels veroorzaakt door het windpark Battenoert, windpark Nijmegen-Betuwe en windpark Hellegatsplein.

Bron: ANP