Steeds meer slaaptreinen: welke kun je allemaal nemen vanuit Nederland?
De internationale slaaptrein lijkt definitief terug van semi-weggeweest. Steeds vaker kun je in Nederland op zo'n trein stappen en de volgende dag wakker worden op je vakantiebestemming. Waar brengen de verschillende slaaptreinen je naartoe? En waar moet je op letten bij het boeken? Radar zet het voor je op een rij.
Met de slaaptrein naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland
Wil je met de slaaptrein naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Dan kun je ervoor kiezen om de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB te nemen. Je kunt opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. De trein brengt je vervolgens naar München, Innsbrcuk, Wenen, Basel of Zürich.
Waar moet je op letten?
NS International, waar je een slaapplaats in deze trein kan reserveren, adviseert reizigers om snel te boeken. Dit kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Ben je niet zo'n sneller beslisser? Dan kan het zijn dat er geen slaapplaatsen meer beschikbaar zijn in de trein, waardoor je aangewezen bent op een andere manier van reizen, of een zitplaats. Op het moment van schrijven is er bijvoorbeeld in de Nightjet die op 13 juli 2023 om 19.30 uur vertrekt van Amsterdam naar Innsbruck geen slaapplaats meer beschikbaar. Een zitplaats reserveren kan nog wel. Een stoel is overigens een paar honderd euro goedkoper dan een bed.
Daarnaast schrijft NS International op hun website dat je recht op je gereserveerde plaats vervalt als je deze niet binnen 15 minuten na vetrek van de trein hebt bereikt. Wij belden hierover met NS International en de voorlichter gaf aan dat dit het beleid is van de ÖBB, maar dat hier nog nooit een klacht over is binnengekomen bij NS International zelf.
Slapend naar Dresden of Praag
Ook het Duitse Dresden of de Tsjechische hoofdstad Praag zijn tegenwoordig per slaaptrein te bereiken vanaf Nederland. Je stapt op in Amsterdam, Deventer of Amersfoort en rijdt rechtstreeks naar je gekozen bestemming. Deze treindienst is van reisorganisatie Green City Trip, waar je de reis ook moet boeken. Je kunt een apart treinkaartje kopen, maar Green City Trip biedt ook de combinatie treinticket en hotel aan.
Waat moet je op letten?
Voor extra's, zoals beddengoed, moet je betalen. Als je deze optie selecteert, krijg je er ook een ontbijt bij. Beddengoed en ontbijt samen kost je 39 euro per persoon extra. Je kunt het beddengoed of ontbijt niet los boeken, alleen samen. Verder moet je rekening houden met boekingskosten van 25 euro. Ook is er geen restauratie aanwezig in de trein. Kies je ervoor om te slapen in één van de comfort wagons van de trein? Dan is er vanaf 07.00 uur 's ochtends tot 1 uur voor aankomst koffie- en theeservice. Eten kun je dus sowieso niet kopen aan boord, net als andere dranken. Neem dat dus zelf mee.
Naast comfort wagons (de hoogste klasse) hebben de slaaptreinen van Green City Trip ook een economy en premium-rijtuigen. Het prijsverschil tussen een plaats in een economy- en comfort-wagon is zo'n 200 euro, exclusief extra's. Dit verschil geldt bijvoorbeeld voor de trein naar Dresden die op 31 augustus 2023 vetrekt vanaf Amsterdam. Daarbij rijden de treinen van Green City Trip niet elke dag.
Nachtelijk treinen naar Berlijn of Brussel
Eind mei 2023 is de eerste trein van het bedrijf European Sleep gaan rijden. De trein van dit bedrijf rijdt van Brussel van Berlijn, via Nederland. Zodoende kun je dus met de slaaptrein naar Berlijn vanaf Roosendaal, Rotterdam, Den Haag Holland Spoor, Amsterdam, Amersfoort of Deventer. De treinen vetrekken op maandag, woensdag en vrijdag. Wil je ook met een trein van European Sleeper naar huis? Dat kan op zondag, dinsdag of donderdag.
Waar moet je op letten?
In de treinen van European Sleeper kun je een zit- of slaaplaats boeken. Slaapplaatsen zijn een paar tientjes duurder, maar hoeveel tientjes precies verschilt per reisdatum. Je kunt er ook voor kiezen om een deluxe slaapplaats te boeken, die is weer een paar tientjes duurder dan de slaapafdeling in de comfort-klasse. Let wel op dat de prijzen die in beeld verschijnen tijden het boeken, de vanaf prijzen zijn. Dit wordt ook duidelijk aangegeven. Pas aan het einde van het boekingsproces zie je wat het je echt gaat kosten.
Bij de laatste stap van het boeken, kun je aangeven voor welk tarief je wilt kiezen. Dat houdt in dat je kunt aangeven hoe flexibel je wilt zijn qua annuleren en wijzigen van reisdata. Wil je de reisdata niet wijzigen en weet je ook al zeker dat je niet gaat annuleren? Je kunt niet altijd het tarief selecteren dat daarbij hoort. Soms ben je dus verplicht om een ander tarief te selecteren, omdat de optie voordeligste optie 'op' is. Zo moet je soms dus ongewild meer betalen.
Tot slot zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Op de terugweg doet de trein niet alle Nederlandse stations aan. Zo stopt de trein dan niet op Amersfoort en Den haag Holland Spoor. Ook kun je in de coupés met zitplaatsen geen telefoon of ander elektrisch apparaat opladen.