ProRail kan mogelijk niet alle werkzaamheden uitvoeren: dit betekent het voor jou

19113258_l_normal_none.jpg

ProRail kan een deel van de werkzaamheden niet uitvoeren. Dit komt voor een deel door strikte regelgeving, zoals rond dassen en andere dieren, maar ook personeels- en materiaaltekort spelen een rol. Wat betekent dit voor jou als treinreiziger? Radar spreekt Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail.

Toename van storingen

Om alle treinen op tijd te laten rijden, is het belangrijk dat het spoor goed onderhouden wordt. In Nederland doet ProRail dat. De komende periode kan het voorkomen dat ProRail niet alle geplande werkzaamheden kan uitvoeren. Hier kunnen de reizigers wat van merken. “In het ergste geval kunnen storingen toenemen", vertelt Van Kranenburg. "En die kunnen leiden tot uitval van treinen.”

Uitvallende treinen

Het uitblijven van werkzaamheden zorgt niet alleen voor het uitvallen van treinen, maar ook dat er minder treinen over het drukke Nederlandse spoor kunnen rijden dan gepland. Dit kan ervoor zorgen dat, samen met een stijging van het aantal inwoners, de drukte in de treinen ook toenemen. 

Minder kans dus op een comfortabel zitplekje voor reizigers. “Maar we hebben het over een periode van jaren. We doen er alles aan om dat scenario te voorkomen”, vertelt Van Kranenburg. “We verwachten dat er momenten komen waarop we belangrijke werkzaamheden niet kunnen uitvoeren. Wanneer dat gebeurt zullen wij hierover berichten.” 

Personeelstekort

Drukke en uitvallende treinen kunnen dus het gevolg zijn van het uitblijven van werkzaamheden. Of ProRail al het spoorwerk volgens schema kan uitvoeren, is nog onbekend. Volgens Van Kranenburg hangt dit heel erg af van het beschikbare personeel. “We plannen jaren van tevoren welke werkzaamheden we willen doen. Er wordt dan gekeken naar wat er moet gebeuren, hoeveel werknemers, welke materialen en machines er nodig zijn en hoeveel tijd het gaat kosten.” 

Toch loopt het in de praktijk soms anders. “Het kan dan zijn dat er door omstandigheden niet genoeg personeel blijkt te zijn”, vertelt Van Kranenburg. ProRail doet zijn best om ondanks het personeelstekort de problemen op te lossen.

Bron: ProRail