Stijging ongelukken op drukke fietspaden

Fietspaden zijn niet ingericht voor de groeiende groep gebruikers. Ze zijn te smal of slecht onderhouden, aldus de Fietsersbond in een reactie op het bericht dat het aantal ongelukken op het fietspad stijgt.

Uit het onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat fietsers door de drukte op de fietspaden steeds vaker botsen. Tussen 2008 en 2012 belandden meer mensen in het ziekenhuis dan voorheen. 'Het aantal botsingen tussen fietsers onderling nam met zo'n 40 procent toe', legt Casper Dirks van VeiligheidNL uit.Wielrenners

Het aantal botsingen tussen wielrenners onderling en tussen wielrenners en fietsers groeide nog sterker. In 2010 belandden er ongeveer 2000 wielrenners in het ziekenhuis, in 2012 liefst 4200, blijkt verder uit het onderzoek. Maar het aantal wielrenners steeg niet en bovendien rijden ze niet langer of meer.

Anderzijds daalde het aantal ongelukken waarbij fietsers botsten met andere objecten zoals auto's en obstakels licht.Niet breed genoeg

Ooit was het fietspad het domein van de gewone dames- , heren- en kinderfiets. Tegenwoordig moet het traditionele rijwiel bakfietsen, race- en toerfietsen, snorfietsen, elektrische fietsen en ligfietsen naast zich dulden, signaleert de Fietsersbond. Veel fietspaden zijn daar volgens de bond niet breed genoeg voor.

In België mogen groepen van vijftien wielrenners en groter niet op het fietspad, maar op de rijbaan. De Fietsersbond wil dat ook in Nederland, want nu zitten de gebruikers elkaar in de weg. Het is volgens de bond vaak filefietsen, allemaal achterelkaar omdat inhalen te gevaarlijk is. Iedereen eist zijn plekje op, van de 50-plusser tot de toerfietser en de snorfietser.

Achterstallig onderhoud


Achterstallig onderhoud

'Bovendien laat het onderhoud vaak te wensen over', zegt een woordvoerder van de Fietsersbond. Het is te wijten aan of bezuinigingen of er wordt gewoon niet goed gekeken naar de staat van het fietspad. Achterstallig onderhoud is in veel gevallen de oorzaak van eenzijdige ongevallen met fietsers. Ze komen nog wel eens ten val door een uitstekende of losliggende tegel.

Bron: ANP