Stoomreinigers: dit kun je er allemaal mee schoonmaken

Vullen met water, even wachten en stomen maar. Stoomreinigers winnen aan populariteit. Maar wat krijg je er zoal mee schoon? En hoe? Radar zet het voor je op een rij.
Ramen en spiegels
Het voordeel aan stoomreinigers is dat je er streeploos mee kan schoonmaken. Ideaal dus voor ramen en spiegels. Wel is aan te raden om de bijgeleverde accessoires te gebruiken, zoals een opzetstuk met microvezeldoek. Heb je die niet? Laat dan wat ruimte tussen het raam of de spiegel en de spuitmond van de stomer. Zo voorkom je krassen.
Maak lange, langzame bewegingen over het oppervlak en maak het daarna droog met een microvezel doek. Je ramen en spiegels zullen zonder al te veel moeite weer blinken.
Vloeren en tapijten
Met de apparaten kun je ook vloeren en tapijten schoonmaken. Maar let op: niet alle vloeren. Zo is hout gevoelig voor vocht en kan bij vinylvloer de lijm loslaten. De meeste keramische tegels en tegelvloeren kunnen wél worden schoongemaakt met een stoomreiniger, net als tapijt en vloerkleden. Maar controleer dit wel altijd goed.
Voordat je begint met stomen, is het aan te raden om eerst de vloer te zuigen. Stoomreinigers geven over het algemeen veel vocht af, dus je moet de vloer na afloop wel even goed drogen om vlekken of kringen te voorkomen.
Tegels en voegen
Met een stoomreiniger verwijder je makkelijk aangekoekt vuil zoals kalk- en zeepresten van tegels. Ook werkt stoom goed tegen vet: ideaal voor in de keuken dus.
De stoom van een stoomreiniger komt daarnaast ook makkelijk tussen de voegen van tegels, waar viezigheid zich vaak ophoopt. Pas wel op met natuursteentegels: door de hitte kunnen er scheurtjes ontstaan.
Oven en magnetron
Vette vlekken en etensresten in je oven en/of magnetron? Ook die krijg je weg met een stoomreiniger. Veeg eerst alle grotere stukken viezigheid weg en pak daarna de stoomreiniger. Richt de stoomstraal niet op elektrische onderdelen, zoals de lamp of waaier in de magnetron of oven. Het losgekomen vuil kun je na het stomen wegvegen met een microvezeldoek.
Matrassen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook matrassen zijn aan te pakken met een stoomreiniger. De hoge temperatuur desinfecteert en doodt bacteriën. Ook kan het nare geurtjes verwijderen. Zorg er wel voor dat je het matras goed laat drogen voordat je het bed weer opmaakt.
Douche en kraan
Douches en kranen zijn erg gevoelig voor kalkaanslag. Met de hitte van stoom is kalk gelukkig makkelijk te verwijderen. Ook komt het minder snel terug.
Kalk verwijderen is simpel: ga met je stoomreiniger over je douche of kraan en veeg ‘m daarna schoon met een microvezel doek. Bij hardnekige aanslag kun je een extra middeltje gebruiken, zoals een citroenreiniger. Citroenzuur werkt namelijk erg goed tegen kalk.