Studenten: Huisbaas aanspreken op verduurzamen blijkt moeilijk

Enkel glas, geen vloerisolatie, geen dakisolatie, kierende kozijnen en ramen die niet dicht kunnen. Veel studentenhuizen zijn in slechte staat en met de stijgende energieprijzen betalen zij juist de rekening en de energietoeslag gaat vooralsnog aan hun neus voorbij. Wat kan je doen als student?

Radar sprak met verschillende studenten over de kamers die zij huren. Van Nijmegen tot Groningen, van Den Haag tot Tilburg. Kenmerkend: Bijna niemand durft Radar met cameraploeg te ontvangen om de huurbaas ter verantwoording te roepen.

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Meldpunt ter inventarisatie van energiesituaties studenten

'We zijn bang dat de huur dan opeens verhoogd wordt, of dat we eruit gezet worden. En het is ongelofelijk moeilijk om in deze markt een nieuwe kamer te vinden', zegt een student. Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond herkent dit beeld. Zij zijn een meldpunt gestart om de energiesituatie onder studenten te inventariseren. 'We horen dat energierekeningen zo'n 50-80 euro per maand stijgen, dat is heel veel. En ze kunnen geen aanspraak maken op de tegemoetkoming voor lage inkomens, waardoor studenten echt in de financiële problemen raken'. 

Tocht via de vloer door de kamers

In Utrecht was verslaggever Fons Hendriks welkom in een megalomaan studentencomplex met 1200 bewoners waar nog gedeeltelijk enkel glas in de ramen zit en de tocht via de vloer door de kamers gaat. Alle studenten van het Tuindorp-West Complex hebben in januari een energieverhoging gekregen van 30 euro per maand. En daar wringt de schoen, want waarom verduurzaamt de verhuurder SSH de woningen niet? Waarom zit er nog steeds enkel glas in de kozijnen? En waarom staan lampen permanent aan?

SSH-complex op de gemeentelijke monumentenlijst

SSH-directeur Rob Donninger zou willen dat het simpel was. 'In 2017 is dit complex op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst, dat betekent dat we veel minder aan het gebouw kunnen doen dan we zouden willen. We hebben inmiddels al een paar pilots gedraaid in huizen in dit complex, maar het energieverbruik liep minder terug dan we hoopten. Het is een heel ingewikkeld pand om energiezuinig te maken'. 

Overigens deed Donninger wel een toezegging naar de studenten toe: Heb je een plan om energie te besparen, zoals tochtstrips en raamfolie, meld je dan vooral. Dan kunnen wij die maatregelen vergoeden. 

Verduurzaming aanvragen bij je huisbaas

Je hebt volgens de Woonbond als student twee opties om verduurzaming bij je huisbaas te vragen. Het Initiatiefrecht en het klusrecht.

InitiatiefrechtHet initiatiefrecht houdt in dat je als huurder een voorstel kan doen voor isolatie van de woning bij de verhuurder. Daar moet dan een redelijke huurverhoging aan gekoppeld zijn (die je kan laten toetsen bij de Huurcommissie). Dat recht staat beschreven in artikel 243, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, dus daar kan je naar verwijzen). Gaat de verhuurder niet mee in de verduurzamingsplan, zoals het vervangen van een oude ketel of het plaatsen van dubbelglas, dan kan je als studentenhuis naar de rechter stappen. Meer infornatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/is-de-verhuurder-verplicht-energiebesparende-voorzieningen-aan-een-woning-aan-te-brengen

KlusrechtAls huurder heb je een klusrecht in je gehuurde pand of kamer. Dit betekent dat je als huurder veranderingen mag aanbrengen die aan het einde van het huurcontract weer eenvoudig zijn te verwijderen. Voor verdergaande veranderingen (bijv. zonnepanelen of infraroodpanelen) heb je vooraf schriftelijke toestemming nodig van de huisbaas. Weigert de verhuurder toestemming dan kan je als huurder een machtiging vragen aan de kantonrechter. 

Milieu Centraal rekende voor wat de kosten en baten zijn bij het aanleggen van zonnepanelen op een huurwoning met een eigen dak.