background branding

Studieschuld telt straks minder zwaar bij hypotheek

Een studieschuld gaat minder zwaar meetellen bij het verkrijgen van een hypotheek. Banken hebben dat na overleg met het ministerie van OCW besloten. Dit maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekend.

Een studieschuld die wordt opgebouwd in het nieuwe leenstelsel, dat in september 2015 ingaat, telt daardoor minder zwaar mee bij het bepalen van wat iemand aan hypotheek kan krijgen, aldus de NVB. Dat is mogelijk omdat de maandlasten van een studieschuld grofweg halveren door de verlenging van de termijn waarin die terugbetaald moet worden.

De wegingsfactor gaat van 0,75 procent naar 0,45 procent. Hierdoor heeft een oud-student bij een studieschuld van 10.000 euro dus een maandlast van 45 euro in plaats van 75 euro en wordt diens leencapaciteit groter.

Met de verlaging van de wegingsfactor komen banken tegemoet aan de zorgen over de mogelijkheid van pas-afgestudeerden om een huis te kopen. Daarbij willen banken wel weten hoe hoog de studieschuld is, zodat zij kunnen bepalen of er genoeg financiële ruimte is om de maandlasten van zowel hypotheek als studieschuld te voldoen.

Bron: ANP