Taxi of hotel geboekt door treinstoring: krijg je geld voor extra kosten terug?

StoringNS.jpg

Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag zondagavond 5 juni 2023 en maandagochtend 6 juni 2023 plat. Kun je extra kosten zoals een taxi of hotel verhalen op de NS? En zitten er limieten aan de hoeveelheid geld dat je terugkrijgt?

NS vergoedt extra kosten

Reizigers die extra reiskosten hebben gemaakt als gevolg van de storing, kunnen die verhalen bij de NS. “Het gaat hierbij om twee soorten kosten”, vertelt Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS. “Allereerst je treinkaartje: doordat de treinen niet reden heb je hier geen gebruik van kunnen maken. Dat geld krijg je vergoed als je het indient via de website.” 

Daarnaast het je extra kosten, zoals een taxi, een overnachting of een maaltijd die je hebt gekocht omdat je lang moest wachten op een station. Ook deze kun je volgens Van Elferen terugkrijgen van de NS. “Dit geldt ook voor kilometervergoeding als je met de auto opgehaald bent”, aldus de woordvoerder. Hiervoor moet je contact opnemen met de klantenservice.  

Zit er een limiet aan het bedrag dat je terugkrijgt?

Van Elferen benadrukt dat de NS ruimhartig om zal gaan met de extra kosten die reizigers hebben gemaakt, maar dat de aanvragen wel redelijk moeten blijven. “Als je onnodig in het allerduurste hotel hebt overnacht, is het een ander geval.” De klantenservice bekijkt daarom per geval welke kosten vergoed kunnen worden. “Maar we zien in het verleden dat het eigenlijk altijd wel goed komt.” 

Het is hierbij belangrijk dat je bonnetjes en reserveringsbewijzen in je mail bewaart. “Als je opgehaald bent met de auto, vragen we bijvoorbeeld een screenshot van het aantal kilometers via Google Maps”, voegt Van Elferen toe. 

Wanneer kun je het geld op je rekening verwachten?

Hoe snel je het geld vervolgens kunt verwachten, ligt volgens de woordvoerder aan de drukte. “Er bellen op dit moment heel veel mensen, waardoor het misschien iets langer duurt. Maar je hebt enkele maanden om je aanvraag in te dienen. Dus ook als je wat later bent, wordt je gewoon geholpen.” 

Bronnen: NS