Tegemoetkoming in de zorgpremie verschilt sterk per gemeente

158215927_l.jpg

Wanneer je chronisch ziek bent of een gehandicapt dan kun je bij je gemeente aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming. Uit onderzoek van Independer blijkt dat de hoogte van deze bijdrage erg afhangt van de gemeente waarin je woont.

Gemeenten mogen namelijk zelf bepalen hoeveel ze chronisch zieken en gehandicapten tegemoet komen. In Maastricht kun je rekenen op een bijdrage van 80 euro per jaar, terwijl de bijdrage in Amsterdam ruim duizend euro hoger ligt (1095 euro). 

Voor meerkosten of juist eigen risico

Verder verschilt ook per gemeente waar de tegemoetkoming voor gebruikt mag worden. In bepaalde plaatsen kun je de vergoeding inzetten als compensatie van het eigen risico, terwijl in andere gemeenten de gelden uitsluitend bedoeld zijn voor meerkosten vanwege je aandoening.

Moeizame informatievoorziening

Waar je als chronisch zieke precies aan toe bent in jouw gemeente is volgens het onderzoek ook niet overal duidelijk. Bij 193 gemeenten, waaronder Eindhoven, Gouda, Leiden en Alkmaar wordt op de website niets vermeld over deze vergoedingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten.

Bron: Independer