Telefoon oververhit? Dit kun je doen!

smartphone-oververhit-19-07-2018-780.jpg

Navigeren in een snikhete auto, appjes sturen terwijl je ligt te zonnebaden: hoe zorg je ervoor dat je smartphone niet oververhit raakt? Radar spreekt met techblogger Nina Verberne én vraagt WhatsApp-gebruikers om advies.

'Leg je mobiel niet in de volle zon, doe 'm niet in je broekzak en ook niet in hoesjes die niet kunnen ademen', adviseert WhatsApp-gebruiker Sabr.

Zo'n hoesje zorgt er inderdaad voor dat je toestel de warmte niet kwijt kan, legt Verberne uit. Met een oververhitte telefoon als gevolg. Dat gevaar ligt ook op de loer als je je smartphone voor langere tijd of erg intensief gebruikt.

Netflixen, gamen en gps

Bij intensief gebruik vraag je namelijk veel van de processor van je telefoon, waardoor-ie snel opwarmt. Volgens Verberne kan dat gebeuren als je de camera van je telefoon gebruikt, Netflixt - of welke video dan ook kijkt -, spelletjes doet, of de gps-functie van je telefoon aan hebt staan. Ook met opladen moet je op letten. Doe dat nooit in de volle zon, waarschuwt Verberne.

Navigeren?

En als je in de auto wil navigeren? 'Houd je toestel in ieder geval niet te dicht bij het dashboard', adviseert Verberne. Het is ook geen goed idee om je smartphone op het dashboard te laten liggen als je even naar buiten bent om geld in de parkeerautomaat te doen.

Wordt je toestel erg warm? In de koelkast leggen is niet zo'n goed plan. Je telefoon kan beschadigd raken door het vocht.

Als je toestel erg warm wordt kun je wel bepaalde functies van het apparaat stopzetten, zoals apps afsluiten en gps uitschakelen.

Snel apps afsluiten

  • Bij iPhones sluit je toepassingen door tweemaal op de homeknop of het home-icoon te drukken. Je kunt de apps nu sluiten door ze weg te swipen.
  • De iPhone X, XS en XR hebben geen homeknop. Veeg bij dit toestel vanaf de onderkant van het scherm omhoog om apps te kunnen afsluiten.
  • Bij Android verschilt de manier om snel apps af te sluiten per merk en type toestel. Via een knop of icoontje dat meestal naast de homeknop / het home-icoon zit, krijg je een overzicht van alle openstaande apps. Die kun je dan los van elkaar sluiten door ze weg te swipen, of allemaal in één keer met een knop als ‘Alle sluiten’ / ‘Close all’.

Of je telefoon even op de vliegtuigstand zetten en opbergen op een koele, donkere plek, tipt Verberne. Dan kun je meteen oefenen om van je smartphoneverslaving af te komen.

Dit is een artikel uit 2018, gecontroleerd en aangepast door de redactie op 29 juni 2020.

Bron: Nina Verberne, techblogger Girl in a Tech World