Versla de hitte met deze lifehacks

200623 gekoelde fruitdrankjes.jpg

Je gordijnen en deuren overdag dichthouden, luchtige kleren dragen, een warme douche nemen en warme drankjes drinken om op hete dagen koel te blijven, dat weet je onderhand wel. Maar ken je ook deze eenvoudige lifehacks om je leven op warme zomerdagen simpeler te maken?

Maak een frisse plek van je dekbedovertrek

Zet een ventilator op een nachtkastje voor je bed. Haal de deken uit je bedomtrek en laat de ventilator er via de opening lucht in blazen. Je dekbedovertrek bolt op, waardoor je erin kunt kruipen en comfortabel op je bed kunt liggen. Een ideale plek om lui een boekje te lezen op de heetste momenten.

Zo maak je sneller ijsblokjes

Vul je ijsblokvormpjes met kokend water om ze sneller te laten bevriezen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het werkt. Als water opwarmt, laten de bindingen tussen atomen namelijk energie los, waardoor het water sneller afkoelt dan koud water.

Hang een natte kussensloop of laken voor je raam

Maak een laken vochtig, en hang het dan over een open raam. De hete lucht die erdoorheen gaat, verdampt het water in het laken en zorgt zo voor een stroom van koele(re) lucht.

Maak ijsbekertjes

Steek drie kleine plastic bekers in drie grotere. Gebruik een lange spies om de zes bekers bovenaan te doorprikken en aan elkaar te rijgen. Zorg dat alle randen bovenaan op gelijke hoogte komen. Zo creëer je een ruimte tussen elke kleine en grote beker, die je kunt vullen met water. Steek de spies in de diepvries. Verwijder na twee uur het plastic en zie drie ijsbekers als resultaat. 

Bespuit jezelf met pepermunt

Heb je pepermunt in huis? Zet dan pepermunt thee en laat het, nadat het goed heeft getrokken, afkoelen in de koelkast. Doe het goedje wanneer het fris is in een plantenspuit of verstuiver. Wanneer je het nu op je huid spuit, doet de menthol in de pepermunt je geloven dat je huid frisser voelt. Om die reden is je wassen met pepermuntzeep ook effectief. 

Al eens aan fruitijsblokjes gedacht?

Je kan je ijsblokvormpjes ook opvullen met stukjes fruit en water, eventueel met extra citroensap of grenadine/suikersiroop. Gebruik de fruitblokjes in een glas water, voor een frisse smaak.

Meer tips onder de foto.

220623 vader en dochter.jpg
Vader en dochter genieten van de zon

Koel je bedlinnen in de koelkast

Lakens van linnen of een andere lichte, sneldrogende stof, kan je enkele uren in de koelkast steken voor je gaat slapen. Maak het eerst nat en wring het goed uit. Doe het niet met al je beddengoed tegelijk, maar kies voor het hoeslaken, je laken of kussensloop. Je kan ook een kleiner washandje nat in de koelkast leggen en het 's nachts op je nek, pols of elleboog leggen. 

Koel je blikje of flesje sneller af

Neem een kom water, gooi er ijsblokjes en enkele lepels zout in. Leg je blikje of flesje erin en roer het zout door het water. Na twee minuten zal een blikje of flesje op kamertemperatuur zo op 5°C gebracht zijn. Zout doet ijs namelijk sneller smelten, waardoor het sneller de warmte aan je drankje onttrekt. 

Heb je twee ventilators en twee ramen? Creëer een windtunnel

Een ventilator verplaatst lucht. Plaats een ventilator voor het ene raam en laat het lucht naar binnen blazen. Zet de andere ventilator bij het tegenoverliggende raam en laat het lucht naar buiten blazen. De lucht die verplaatst wordt in je windtunnel, doet je kamer frisser voelen.

Laat de aspirine liggen

Studies hebben aangetoond dat aspirine nemen je lichaamstemperatuur op warme dagen kan doen stijgen. Als je het kan vermijden, neem het medicijn op warme dagen liever niet. 

Gebruik je warmwaterkruik

Een warmwaterkruik werd ontwikkeld om warm water lang warm te houden. Maar het omgekeerde lukt ook: vul je kruik op met koud water, leg het een tijd in de koelkast of diepvries en leg het onder je knieën of enkels voor een koel effect. 

IJsblokjes voor je ventilator versterken het effect

Deze ken je vast al, maar kon niet in het lijstje ontbreken: zet een bakje tot de rand gevuld met (gebroken) ijsblokjes en water voor je ventilator. De ventilator verplaatst de koude lucht boven het bakje en zal ook wat frisse druppels water in je gezicht blazen. Je kan ook een natte handdoek op je handdoekenrek voor de ventilator op de grond zetten.