background branding

Teveel betaalde boeterente van vóór 2016 niet gecompenseerd

boeterentehooog780.jpeg

De Hoge Raad oordeelt dat de teveel betaalde boeterente die je voor 1 juli 2016 hebt betaald, door de bank niet hoeft worden terugbetaald. Stichting Oversluitclaim heeft deze zaak verloren. De rechtszaak is in 2016 gestart toen aan het licht kwam dat banken stelselmatig tot zo’n 30 procent teveel aan boeterente rekenden aan hun hypotheekklanten.

In 2015 liet Radar zien dat bijvoorbeeld ABNAMRO te veel aan boeterente rekent aan klanten die hun hypotheek vroegtijdig oversluiten. Een jaar later lieten we zien dat vrijwel álle banken een te hoge boeterente rekenen. Vergelijkingssite Ikbenfrits had 26.000 klantendossiers doorgelicht. Hieruit bleek dat bijna alle klanten gemiddeld 25 procent teveel aan oversluitboete hadden betaald. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam in maart 2017 met een leidraad naar buiten. De AFM gaf toen aan dat de banken inderdaad hun klanten te veel geld hebben laten betalen, wanneer je vroegtijdig je hypotheek ging oversluiten. De AFM vond dat klanten recht hadden op terugbetaling als ze na 14 juli 2016 teveel boeterente hadden betaald.

Te veel boeterente betaald vóór 2016

Stichting Oversluitclaim is rechtszaken begonnen om ook compensatie af te dwingen voor klanten die vóór juli 2016 teveel aan boeterente hebben betaald. In 2019 stelde de Rechtbank Den Haag de stichting nog in het gelijk in een zaak tegen ING. De Hoge Raad heeft hier nu echter een streep doorgehaald. De wet was kennelijk voor 2016 te onduidelijk over de hoogte van boeterentes, waardoor volgens de Hoge Raad de klanten niet gecompenseerd hoeven te worden voor teveel betaalde oversluitboete.