toggle menu

Boeterente

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je een vergoeding betalen als je rentevaste periode nog niet is afgelopen: de boeterente. Vaak is dat een hoog bedrag dat je als klant niet zomaar kan narekenen. Hoe weet je of de boeterente klopt?

In Radar zie je hoe advocaat Dirk Boselie en tussenpersonen van Ikbenfrits.nl onderzoek deden naar de hoogte van boeterentes. Wat blijkt: geen enkele bank in Nederland houdt bij de berekening van die boeterente rekening met bedragen die boetevrij afgelost worden. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar zoals Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl het uitlegt, klinkt het duidelijker: 'Een bank houdt er twee boekhoudingen op na, een voor zichzelf en een voor de klant.'

Gemiddeld €3.447 teveel boeterente

Dat betekent dat de banken op andere inkomsten rekenen dan ze aan hun klanten uitleggen. Zo betaal je uiteindelijk bij een oversluiting meer dan de misgelopen inkomsten van je bank. Gemiddeld is er de afgelopen jaren 15 procent te veel in rekening gebracht. Ikbenfrits.nl onderzocht 12.000 hypotheken en kwam erachter dat er per klant gemiddeld €3.447 te veel betaald is.

Het is volgens de wet niet toegestaan om bij het oversluiten van een hypotheek een boeterente te eisen die hoger is dan de schade die de bank lijdt. Dat staat sinds kort ook uitdrukkelijk in de Europese richtlijn, maar vanuit consumentenwetgeving geldt dit al lang. Volgens advocaat Dirk Boselie is de werkwijze van de banken dan ook in strijd met het mededingingsrecht.

Te hoge oversluitboete terugclaimen

De initiatiefnemers van het onderzoek naar de te hoge boete willen nu dat mensen die hun hypotheek hebben overgesloten het te veel betaalde geld terug krijgen. Daarvoor bouwden ze een handige tool voor op de site van hun stichting Oversluitclaim.nl.

Ook mensen die niet zijn overgestapt, maar dat wel hadden willen doen, komen in aanmerking voor een schadevergoeding, aldus Oversluitclaim.nl.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant