Textielarbeiders worden uitgebuit in Chinese fabrieken van Shein

Shein textielfabriek.jpg

Textielarbeiders die in de Chinese fabrieken van kledinggigant Shein werken worden uitgebuit, meldt NOS. Uit een documentaire van de Britse zender Channel 4 blijkt dat de textielarbeiders dagen van achttien uur maken en geen weekend hebben. De documentaire is vanaf maandag te zien. 

Onderzoeksjournalisten van Channel 4 zijn undercover gegaan bij het zeer gesloten Chinese mode-imperium. In 2008 werd Shein, een online fastfashionretailer, opgericht en het bedrijf is de laatste jaren hard gegroeid. In 2021 werd het kledingbedrijf de grootste ter wereld en werd het met een geschatte waarde van 100 miljard dollar groter dan modeketens H&M en Zara bij elkaar. 

Noodkreten Shein kledinglabels

Eerder dit jaar maakte Radar op youtube een item over de kledinglabels van Shein. Op deze labels zouden volgens tiktok-video's en Facebookposts noodkreten staan van textielarbeiders. Vanessa ging op onderzoek uit: zijn deze labels echt of niet?

Journalisten undercover

De onderzoeksjournalisten gingen in twee fabrieken in de Zuid-Chinese stad Guangzhou undercover. Een van hen filmde hoe werknemers van acht uur ‘s ochtends tot midden in de nacht kledingstukken naaiden voor opdrachtgever Shein. Uit deze beelden wordt duidelijk dat de textielarbeiders worden uitgebuit.

Vier cent per kledingstuk

Medewerkers moeten in een van de fabrieken minimaal 500 kledingstukken per dag in elkaar zetten en dit voor het salaris van omgerekend 572 euro per maand. Als je daarbij een fout maakt, krijg je twee derde van het salaris niet uitbetaald. In een andere fabriek is er geen vast salaris, maar krijgen medewerkers vier eurocent per afgerond kledingstuk. 

Haren wassen tijdens pauze

Medewerkers in de kledingfabrieken hebben slechts een dag per maand vrij. De undercoverjournalist zag hoe vrouwen hun haren wassen tijdens de lunchpauze, omdat ze daar buiten werktijd niet aan toekomen. 

Bevindingen verbazen niet

De Zwitserse belangenorganisatie Public Eye sprak vorig jaar met tien medewerkers van diverse Shein-productielocaties in Guangzhou en hun conclusie bevestigt veel van de bevindingen. Public Eye is een zusterorganisatie van de Nederlandse NGO Schone Kleren Campagne. Volgens woordvoerder Wyger Wentholt verbazen de bevindingen hen niet. 

‘Dit soort uitwassen hoort bij ultrafast fashion. Fabrieken hebben te maken met extreem korte bestel- en leveringstijden, waardoor de druk op kledingarbeiders enorm groot wordt.’ Daarnaast geeft de woordvoerder aan dat, los van de belachelijke salarissen en de straffen als mensen fouten maken, met name vrouwelijke arbeiders in de nachtelijke uren vaker te maken hebben met geweld.’

Reactie Shein

De arbeidsomstandigheden in de onderzochte fabrieken voldoen niet aan de Chinese arbeidswet en de standaarden die Shein zelf heeft opgesteld. Shein zegt in een reactie tegen Channel 4 dat het ‘absoluut is toegewijd’ aan de eigen gedragscode, die volgens het bedrijf ‘In lijn is met de kernwaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).’ 

Volgens Shein vinden er aldoor controles door derden plaats in de fabriek en worden er acties ondernomen tegen leveranciers die zich niet aan de regels houden. 

Niet onder de indruk

De Schone Kleren Campagne is daar niet van onder de indruk. ‘Shein en bijvoorbeeld ook Alibaba verwijzen naar een eigen gedragscode, maar in de praktijk zijn de arbeidsomstandigheden vaak heel erg slecht. Dit zijn bedrijven die niet samenwerken met in de industrie bekende partijen die fabrieken controleren. Dan krijg je zulke uitwassen.’ 

Bron: NOS