background branding

Kleding retour sturen naar de webshop is niet altijd gratis meer

22-10-12-kleding-retour-terugsturen-kosten-gratis-webwinkel-zara-159789447_s.jpg

Kledingwinkel Zara experimenteert sinds kort met retourkosten. Klanten kunnen kleding uit de webshop niet meer gratis terugsturen. Ook H&M vraagt sinds kort geld voor retouren van consumenten in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt RTL Z. Het is een mogelijk keerpunt voor online shoppen.

Voor sommige mensen gaat online shoppen als volgt. Je bestelt een broek in drie maten, zodat je ze thuis kunt passen en de verkeerde kunt terugsturen. Dat kost toch niets. 

Elk retourpakket kost 12,50

Althans, het kost jou als consument niets. Webshops moeten zo’n 12,50 euro betalen voor elke doos die wordt geretourneerd. Dat bedrag bestaat uit verzending, afhandeling en controle, en nieuwe verpakking. Door hoge concurrentiedruk namen grote webshops deze kosten lange tijd voor lief, want anders verloren ze klanten. Ze wilden blijven groeien, zegt lector stadslogistiek Walther Ploos van Amstel tegen RTL Z. 

‘Ik groei mezelf naar winst, was de gedachte,’ legt Ploos van Amstel uit. ‘Die groei is weg, merken veel winkelketens nu. Dan kun je op twee manieren geld verdienen. Door de prijs van producten te verhogen of door de kosten te verlagen.’ 

H&M wil weten hoe klanten reageren

Webshops onderzoeken nu die eerste optie. De keuze van H&M om Noorse en Britse klanten retourkosten te rekenen, is volgens topvrouw Helena Helmersson bedoeld om het sentiment onder klanten te peilen. ‘We testen het als een mogelijke maatregel die we kunnen nemen, allemaal afhankelijk van hoe de klanten reageren,’ vertelt ze aan persbureau Bloomberg.

Retourkosten Zara

Zara deed hetzelfde in meerdere Europese landen, inclusief Nederland. Een Zara-kledingstuk retourneren kost voortaan 1,95 euro. 

Bron: RTL