background branding

Mag je spullen van een sekswebshop terugsturen?

21831-sekswebshop-seksspeeltje-dildo-vibrator-fleshlight-pocketpussy-retour-garantie-130796082_m.jpg

Je hebt tijdens de lockdown iets besteld om jezelf mee te verwennen: een vibrator, fleshlight of buttplug. Of je hebt bdsm-spullen gekocht om met je partner uit te proberen. Hoe dan ook, het seksspeeltje valt niet in de smaak nu het binnen is. De batterij van de vibrator laadt niet op; de handboeien hebben niet de goede kleur. Gelukkig kun je je geld terugvragen. Toch?

Als je een product online bestelt, heb je in principe een wettelijke bedenktijd van veertien dagen, die ingaat wanneer je het product ontvangt. Op het internet kun je immers geen spullen in de hand houden en inspecteren zoals dat in de winkel kan. Daarom mag je een online aankoop bijna altijd binnen twee weken retourneren zonder opgaaf van reden. 

Uitzonderlijke speeltjes

Bíjna altijd, want de wet kent uitzonderingen. Sommige producten zijn niet geschikt om terug te sturen omwille van gezondheid of hygiëne. Zulke artikelen mag je alleen retourneren als ze nog in hun verzegeling zitten. De meeste producten van sekswebshops vallen onder deze uitzondering. Echter, EasyToys laat weten dat het ook spullen verkoopt die binnen de normale retourregels vallen: bijvoorbeeld erotische bord- en kaartspellen, geurkaarsen en lingerie (die mag je passen). 

Wat zeker onder de uitzondering valt: seksspeeltjes, condooms, tabletten, glijmiddelen en crèmes. Maar ook kledingartikelen zoals hold-ups, panty’s, pruiken, strings en catsuits. Als je zo’n product hebt binnengekregen en opengemaakt, mag je het niet retourneren - zelfs al heb je het niet gebruikt. Dat kan de webshop immers niet controleren. 

Kapot, wat nu?

Maar wat nu als je speeltje kapot blijkt te zijn? Dat ontdek je misschien pas tijdens het masturberen, als je de seal en daarmee je recht van retour al hebt weggegooid. In zo’n geval heb je niet meer te maken met recht van retour, maar met garantie. 

Als je een product koopt, kun je er altijd van uitgaan dat het doet wat je er redelijkerwijs van mag verwachten. Dat is je wettelijke garantie. Hoe lang iets mee moet gaan en wat een ‘redelijke’ verwachting is, verschilt per product. Wat ook meetelt, is hoe je met je aankoop bent omgesprongen. Je verliest je garantie als je een product voor iets anders dan zijn normale doel gebruikt, hard laat vallen of niet onderhoudt op de juiste manier. 

Extra garantie

Bovenop de wettelijke garantie kun je verkopersgarantie of fabrieksgarantie krijgen. Sekswebshop Miss Steel biedt minimaal een jaar garantie op alle speeltjes; EasyToys biedt dertig dagen tot twee jaar garantie, afhankelijk van het product. Sommige fabrikanten bieden nog meer garantie - de voorwaarden en termijn staan dan in de gebruiksaanwijzing van het artikel. Het merk Fun Factory biedt bijvoorbeeld twee jaar, Womanizer biedt vijf. 

Kortom, let op als je iets bestelt bij een sekswebshop: de meeste spullen mag je alleen terugsturen als ze nog in de verpakking zitten, of als er iets mis mee is.

Bron: Miss Steel, EasyToys, Consumentenbond