Zo bescherm je jezelf tegen online impulsaankopen

22-08-08-impulsaankoop-webshop-online-marketing-60765501_s.jpg

Je denkt ‘fuck it, ik wil hem gewoon hebben,’ en klikt op bestellen bij dat ene jurkje / die lp / die jeans / die gadget. De volgende dag heb je eigenlijk al spijt, want het was helemaal niet handig om zoveel geld uit te geven. Hoe weerhoud je jezelf in de toekomst van zulke online impulsaankopen? Daar kunnen marketingexpert Tim den Heijer en gedragseconoom Eva van den Broek je mee helpen. 

Van den Broek vertelt dat grote webshops zoals Bol.com en Zalando duizenden experimenten per dag uitvoeren op de website, om te ontdekken hoe ze jou het beste kunnen verleiden tot een aankoop. Ze maken ook psychologische profielen van je om een deal voor jou op de meest aantrekkelijke manier voor te schotelen. Van den Broek stelt: ‘Vergeet het dat je daar zelf een keuze maakt, je wordt daar alle kanten op gemanipuleerd.’ 

Wees geen proefkonijn, scherm je data af van webshops

Er is een manier om de manipulatie tegen te gaan: scherm je data zoveel mogelijk af. Dus gebruik een privacyvriendelijke browser (hier lees je welke browsers geschikt zijn), zet je browser in de incognitomodus, verwijder cookies en accepteer alleen de broodnodige cookies, verwijder je account bij bedrijven als Facebook en Google. En log niet in op je account bij de webshop, want dan weet die beter hoe hij je moet bespelen. 

Bouw een vertraging in voor aankopen

Een andere grote troef van webshops is gemak, legt Tim den Heijer uit. Ze maken het proces van bestellen zo soepel mogelijk, het liefst met één druk op de knop. ‘Mensen spreken wel van een grote glijbaan naar beneden waarbij je snel langs de kassa roetsjt,’ zegt hij. Dat maakt het makkelijk om impulsaankopen te doen. Als je jezelf daartegen wilt beschermen, moet je dus drempels voor jezelf opwerpen zodat je langer de tijd hebt om over je aankoop na te denken. 

Maak daarom geen profiel aan op webshops die je niet vaak nodig hebt, maar bestel altijd iets als gast. Dan is het een rotklusje om in te loggen.

Of gebruik een lastige betaalmethode op verleidelijke websites. Den Heijer gebruikt bijvoorbeeld PayPal op bepaalde webshops. ‘Ik heb niets op m’n PayPal staan, dus als ik iets koop moet ik naar PayPal gaan om geld over te maken. Dat is een gedoetje - en dat scheelt me impulsaankopen.’ 

Verwijder verleidelijke apps en nieuwsbrieven

Gooi webshop-apps van je telefoon en schrijf je uit van nieuwsbrieven van webshops, zo raadt Den Heijer aan. Misschien open je de nieuwsbrief negen van de tien keer niet - maar het gaat om de tiende keer dat je het wel doet en iets koopt. En als je de apps niet kwijt wilt, schakel dan in ieder geval de notificaties uit.

Je kunt de drempel voor je webshop-account of -app ook koppelen aan apparaten. Verwijder bijvoorbeeld de webshopapps van je smartphone, maar laat ze staan op een tablet als je die minder gebruikt. Of log uit bij alle webshops op je telefoon, en log alleen in op de desktopcomputer in je kantoor. Dat geeft al een extra drempel.