background branding

Theeaanslag in je mok? Zo haal je het weg!

Theemokken-158078324_s.jpg

Je kent het vast wel, na een heerlijk kopje thee heb je zo’n vies bruin randje op de bodem. Bij sommige mokken kan je de aanslag voorkomen door er meteen water in te zetten. Maar om elke keer meteen op te staan als je net lekker op de bank zit is ook niet ideaal. 

Radar zet de beste tips om theeaanslag te verwijderen op een rijtje.

Wat is de bruine aanslag?

Laten we beginnen met wat die aanslag nou eigenlijk is en waarom het in je mok zit. De bruine vlekken in je mok (of glas) ontstaan door de stof tannine. Hoe langer je het theezakje laten trekken, hoe meer er van dit stofje vrijkomt, waardoor de aanslag in je mok toeneemt

Je zult zien dat de aanslag vooral bij zwarte thee voorkomt. In kruidenthee zoals rooibos en muntthee zit nauwelijks tannine, dus (bijna) geen aanslag. Het kan dat één keer in de vaatwasser genoeg is om je mok weer schoon te krijgen, maar soms zul je toch echt zelf aan de bak moeten. Gelukkig zijn er manieren om hiervan af te komen. 

Schoonmaakazijn

Je mok schoonmaken met schoonmaakazijn is hartstikke makkelijk. Doe heet water in de mok, meng het met wat schoonmaakazijn en laat het een nachtje staan. De volgende dag was je de aanslag er gemakkelijk af. Wel goed afspoelen met water! De azijn heeft de neiging om een beetje in te trekken waardoor je een azijn nasmaak kunt krijgen. En dat is voor het volgende kopje thee dat je drinkt niet heel lekker. 

Citroen

Wat ook goed werkt en ook nog eens lekker ruikt: citroensap. Pers de sap van een halve citroen en mix dit met heet water. Doe dit mengsel in je kopje, laat het een nachtje staan en je veegt de vlekken in de ochtend er makkelijk af.

Ook de schil van de citroen kun je gebruiken om de aanslag te verwijderen. Door de schil (met wat zoutkorrels erop) langs de aanslag schuren, poets je de aanslag zo weg.

Soda

Geen citroenen in huis? Met soda lukt het ook. Vul de gootsteen of een teiltje met heet water en doe daar vervolgens een flinke schep soda in. Zet je mok hierin en laat hem zo minstens een uurtje staan. Daarna de spons of afwasborstel er doorheen en je zult zien dat de aanslag weg is. Spoel het vervolgens goed om en je kunt weer genieten van thee in een schone mok.

Baking soda

Heb je last van hardnekkige aanslag? Probeer dan baking soda. Ja, je kunt het inderdaad gebruiken om te bakken, maar ook in het huishouden is het een nuttig product. Wrijf de baking soda op de vlekken, wacht een minuutje en doe dan heet water erbij. Laat de mok een paar uur staan en spoel de mok daarna goed af. De aanslag heeft zich gehecht aan de baking soda en spoelt zo mee. Nog niet alles er af? Boen dan nog even na met een sponsje. 

Over algemeen gezond

Hoewel de aanslag vervelend is, is de tannine zelf wel goed voor je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat het stofje onder andere een ​​ontstekingsremmende werking heeft. Wel moet meer onderzoek uitwijzen hoe dit precies werkt.

Toch is te veel tannine weer ongezond. Het stofje kan namelijk het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen verstoren. Drink dus ook weer niet te veel thee.

Meer over