'Thuis verpleegde ouderen leven gemiddeld een jaar langer dan in verpleeghuis'

25:06 verpleeghuis.jpg

Ouderen die thuis intensief verzorgd worden, leven ongeveer een jaar langer dan ouderen in het verpleegtehuis. Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

2100 ouderen die zorg kregen van zorgorganisatie Fundis in de regio Gouda, of van MeanderGroep in de regio Heerlen, vormden samen de onderzoeksgroep. In totaal kozen 1550 ouderen voor zorg in het verpleeghuis, de rest koos voor verpleeghuiszorg thuis. De twee organisaties bieden beide vormen van zorg, en gaven samen met het Centrum Indicatiestelling Zorg de opdracht tot het onderzoek.

Langer leven thuis

De onderzoekers volgden de ouderen vier jaar. Wie koos voor verpleeghuiszorg thuis, leefde gemiddeld na het begin van de zorg nog drie jaar, wie koos voor het verpleeghuis nog twee jaar, zo becijferden de onderzoekers, op basis van de ouderen die tijdens de onderzoeksperiode overleden.

Enquête ouderenzorg in verpleeghuizen: 'Ontstellende feiten'

Administratieve druk en onvoldoende zorg

Uit een onderzoek dat Radar uitvoerde onder 4000 mensen die in een verpleeghuis werken, wonen of een naasten hebben die er woont, bleek ook al dat er extra overlijdensgevallen zijn omdat er onvoldoende tijd overblijft voor de zorg. Voornamelijk administratieve druk, onderbezetting en ontevredenheid over bezoekmogelijkheden kwamen naar voren in dit onderzoek.

Bron: ANP MediaWatch