background branding

Tien dingen die je kunt doen met silicagelzakjes

18012022Silicagel.jpg

Je komt ze tegen in een schoenendoos, bij je nieuwe smartphone of in je nieuwe tas: silicagelzakjes. Zakjes die je waarschijnlijk zo in de prullenbak kiepert. Niet zo gek, want vaak staat er 'throw away' op. Zonde! Je kan de vochtabsorberende kristallen namelijk voor meerdere dingen gebruiken. Radar zet tien manieren voor je op een rij. 

De kristallen worden vaak gebruikt om nieuwe producten, bijvoorbeeld dus je nieuwe schoenen, smartphone of tas, te beschermen tegen vocht. Sommigen denken dat de inhoud van de zakjes giftig is en je ze dus altijd moet dichthouden. No worries, dat is niet zo. Voor sommige tips is het juist beter om de korrels uit de zakjes te halen! 

1. Telefoon met waterschade

Als je telefoon in het water is gevallen, of op welke manier dan ook in contact is geweest met vocht, kan je hem proberen te redden door hem in silicagelkorrels te leggen. Vul een kom met bolletjes, doe je telefoon erin en laat dit 24 uur staan. De bolletjes zullen het vocht absorberen en met een beetje geluk gaat je smartphone weer werken.

2. Stinkende kleding en schoenen

Als je na het sporten je vochtige kleding in een tas stopt, kan die behoorlijk gaan stinken. Stop wat silicagelzakjes in je sporttas om de muffe geur en het overtollige vocht weg te halen. Heb je last van zweetvoeten? Stop dan wat zakjes in je schoenen om het vocht te absorberen. 

Het is ook handig om de zakjes in je koffer te leggen als je op reis gaat. Mocht hier per ongeluk een natte bikini of zwembroek in belanden, zal de boel minder gaan broeien. 

3. Roest op je gereedschap en scheermesje

Vocht laat gereedschap natuurlijk roesten. Stop daarom wat zakjes in je gereedschapskist! Het is ook verstandig om je scheermesje in een bakje met losse korrels te leggen als je hem niet gebruikt. Zo blijft je mesje langer goed. 

4. Beslagen autoruiten

Weinig dingen zijn zo irritant als beslagen autoruiten als je net wil gaan rijden. Zeker in de winter kan er flink wat condens op de voorruit ontstaan. Als je een paar silicagelzakjes op je dashboard legt, zal de condens beperkt blijven. Let op! Leg de zakjes verspreid over de lengte van je hele dashboard. 

5. Oude foto's

Om ervoor te zorgen dat je oude foto's niet geel worden, kun je in de doos waarin je de foto’s bewaart, een zakje silicagel stoppen. De korrels absorberen het vocht, waardoor dat de foto's niet kan aantasten. Hierdoor verkleuren ze minder snel en blijven ze langer mooi. 

Als de silicagelzakjes vochtig of nat zijn, gooi ze dan niet weg. Warm ze een uurtje op tussen 130°C en 150°C in de oven. Het vocht verdampt en de zakjes zijn zo goed als nieuw!

6. Bloemetjes laten drogen

Bloemen kun je perfect laten drogen met silicagel. Leg de bloemen tussen de korrels silicagel in een luchtdicht bakje. Binnen een paar dagen zullen ze kurkdroog zijn. Leuk om je interieur wat op te vrolijken!

7. Zaden bewaren

Als je graag in de tuin werkt en je een eigen voorraad aan zaden hebt, is het belangrijk de zaadjes droog te bewaren. Zo ga je schimmelvorming tegen. Stop wat silicagelzakjes bij je zaden in het doosje om ze droog te bewaren tot het volgende seizoen. 

8. Sieraden mooi houden

Sieraden worden aangetast door vocht, zelfs als ze niet altijd in vochtige omgeving liggen. Hierdoor kunnen ze verkleuren. Je raadt het misschien al… Houd ze mooi en leg een zakje silicagel in je sieradenkistje. 

9. Vochtschade aan je camera

Neem je je camera mee op vakantie? Ga je naar een warme omgeving of naar een omgeving met een hogere luchtvochtigheid, dan is de kans groot dat de camera(lens) vochtig wordt. Door een silicagelzakje in je cameratas te stoppen, voorkom je vochtschade in je camera. 

10. Pillen en vitamines bewaren

Soms kom je een zakje al tegen in een potje met pillen of vitamines. Misschien ben je geneigd hem eruit te peuteren, maar dat is niet handig. Iedere keer dat je het potje opent, komt er vocht bij de pillen. Als dit te vaak gebeurt, bestaat de kans dat de coating van de pil al oplost voordat je hem hebt kunnen gebruiken. Laat het silicagelzakje er dus in zitten, of stop het er juist in. 

Bron: RTL Nieuws / Libelle / Rajapack