background branding

Tips om (veel) minder plastic te gebruiken

plastic site.jpg

Wil jij eigenlijk het liefst zonder al dat plastic in je leven? Met jou nog vele anderen, blijkt uit onze enquête. Maar heb je het gevoel dat het lastig is om zelf iets bij te dragen, omdat het probleem zo groot is? Ook daar herkennen veel mensen zich in, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen.

Plastic is namelijk meer dan alleen het plastic dat je om een paprika of komkommer ziet zitten in de Albert Heijn. Het is ook een groot onderdeel van producten die we dagelijks gebruiken, de plekken die we bezoeken, het eten dat we eten en zelfs het drinken dat we drinken. Vandaar dat Radar een hoop tips en tricks heeft verzameld die je helpen om je plasticverbruik te verminderen. 

Een overzicht van wat je kunt doen: 

Op een slimme manier boodschappen doen

Misschien het meest voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk. Op het gebied van eten en drinken valt al een hoop plasticwinst te behalen. In de supermarkt kies je voor groente en fruit dat niet in plastic verpakt zit en als je frisdrank koopt, probeer dan grote kartonnen pakken te kopen in plaats van plastic flesjes. Kijk bij ieder product dat je koopt of er ook een variant van is die niet in plastic verpakt zit.  

Mocht je de mogelijkheid hebben, ga dan in plaats van naar de reguliere supermarkt naar een bulk- of ecowinkel. Hier kun je namelijk allerlei soorten pasta’s, rijst, noten en peulvruchten uit grote bakken zo in je eigen herbruikbare netjes of zakjes overscheppen. Zo neem je precies mee wat je nodig hebt en wanneer het op is, ga je weer terug om je zakje te vullen. Al deze boodschappen gaan uiteraard mee in een meegenomen duurzame tas, zoals een van katoen, die nog jarenlang meegaat. 

Eten opbergen in een plasticvrije keuken

De boodschappen die je voornamelijk in bulkverpakkingen of los hebt gekocht, kun je thuis goed opbergen. Zorg dat je eerder gebruikte glazen potten altijd bewaart en goed schoonmaakt, zodat je hier je gekochte producten in kunt overgieten. Houd je na het koken vaak restjes over? Pak deze dan niet in vershoudfolie in, maar gebruik zogenaamde ‘foodhuggers’, gemaakt van voedselveilige siliconen die je gewoon af kunt wassen of gebruik doekjes van bijenwas. 

Werp daarnaast een kritische blik op de keuken: microplastics belanden snel in je eten door plastic snijplanken en roerspatels. Vervang deze voor houten of bamboe exemplaren en schaf een houten afwasborstel aan. Bovendien zou in negentig procent van het gebruikte tafelzout microplastic zitten. Wellicht dus een goed idee om het zout een minder prominente plek in je gerechten én in je keuken te geven.

Eten en drinken zelf meenemen

Het eten dat je buitenshuis doet, zoals op school, in de trein, tijdens een dagje weg of op kantoor, neem je mee in een handige broodtrommel of glazen bewaardoos die jarenlang meegaat. Daarnaast neem je ook je eigen koffiebeker, theeglas en duurzame waterfles mee. En haal je lunch in de kantine op kantoor? Kies de opties die niet in plastic verpakt zitten en blijft er dan bijna geen keus over, geef dit aan bij je bedrijf!

Mocht je onderweg zijn en echt iets te eten nodig hebben, kies in wegrestaurants dan altijd voor voedsel dat niet is ingepakt. Er ligt meestal wel fruit of er zijn verse broodjes of warme snacks te halen die je mee kunt nemen in een kartonnetje of servet. Ga je naar de ijssalon? Vraag om een hoorntje bij je bolletje ijs, in plaats van een bakje en een plastic lepeltje. 

En haal je eten af, kijk dan altijd of dit plasticvrij ingepakt kan worden. Gebeurt dit niet, wees dan ook niet bang om een restaurant hierop aan te spreken en ze te bemoedigen dat het ook anders kan. Of verwijs naar het feit dat zij vanaf 2024 sowieso geen eten meer in plastic mogen verpakken

Thee en koffie zo puur mogelijk drinken

Je huis zo plastic-proof mogelijk maken is dus een goed idee, maar ook via het eten en drinken zelf krijg je plastic binnen. Zo bleek eerder dat je elke week een creditcard aan plastic eet, maar ook in drinken kunnen microplastics voorkomen. Via een piramidevormig theezakje, dat dus meestal van plastic gemaakt is, kun je al miljarden microplastics binnenkrijgen. Het beste is dus om losse thee te kopen en deze middels een thee-ei of -zeef in je kokende water te dompelen.

Drink je graag (veel) koffie, denk dan ook na over de manier waarop je het tot je neemt. Veel cups of pads zijn gemaakt van plastic en zorgen voor veel afval. De meest duurzame manier om koffie te drinken is om fiterkoffie te zetten met wasbare filters, zodat je vrijwel geen afval hebt. Hoewel aluminiumcups ook recyclebaar zijn, is dit product alsnog erg kostbaar om te maken en is voorkomen immers beter dan genezen. 

Maak je eigen cosmetica

In de keuken zijn veel aanpassingen door te voeren, maar een ander aspect dat veel aandeel heeft in huis is de cosmetica die in je badkamer en elders te vinden is. Zo zijn shampoos, zeep en bodylotion ook in losse blokken te koop in plaats van in flessen en zijn er heel wat initiatieven die ook conditioners, scheerzeep en andere badkamerproducten in zero waste verpakkingen aanbieden. 

Daarnaast is veel cosmetica ook gemakkelijk zelf te maken. Zelf een conditioner maken van bijvoorbeeld kokos- en castorolie of zelf wasmiddel maken scheelt per jaar al bergen met plastic flessen. Probeer bovendien eens tandpastatabletten uit die verpakt zijn in recyclebaar karton en poets je tanden vervolgens met een bamboe-exemplaar.

Wattenschijfjes kun je in herbruikbare vorm kopen en wassen en wattenstaafjes zijn er ook van bamboe in plaats van plastic. Ook scheermesjes bestaan in alternatieve vorm zoals ijzer of bamboe, die je vervolgens jaren kunt hergebruiken. 

Repareer gadgets en speelgoed

Vele gadgets en speelgoed zijn gemaakt van plastic en gaan regelmatig kapot. Probeer iets eerst altijd te repareren en denk voor je iets koopt ook na of je het niet net zo goed tweedehands kunt halen. Op die manier recycle jij weer het eerder gekochte speelgoed van iemand anders. Weiger daarnaast het gratis plastic speelgoed van fastfoodketens. 

Is het tijd om een nieuwe telefoon aan te schaffen? Verkoop je oude dan aan een bedrijf dat deze recyclet of opnieuw kan verkopen. Op die manier belandt je telefoon niet in een la, waarna deze uiteindelijk alsnog op de storthoop terechtkomt. 

Geef en vraag ervaringen als cadeau

Naast je dagelijkse verbruik van plastic verminderen en het duurzaam omgaan met elektronica en speelgoed, kun je ook plastic verbruik verminderen wanneer het aankomt op cadeaus. Geef de (klein)kinderen bijvoorbeeld in plaats van een nieuw speelgoed, een mooie ervaring door een dagje met ze iets leuks te gaan doen.

En ben je zelf jarig? Laat de mensen om je heen dan weten dat je liever geen allerhande prullaria ontvangt, maar dat je liever iets gaat doen met je dierbaren of bijvoorbeeld geld ontvangt voor een goed doel. Op deze manier blijf je ook niet met allerlei cadeaus zitten waar je helemaal niet op zat te wachten.

Overige manieren om minder plastic te gebruiken

Naast de acties die je kunt voeren in deze specifieke categorieën is er natuurlijk nog veel meer. Hieronder nog een kleine opsomming van andere dingen die je kunt doen:

  • Raap iedere dag ergens plastic op. In het park, langs de weg, aan het strand: maak er zo nodig een spelletje van. Ruim je iedere dag een plastic flesje op, dan zijn dat er aan het einde van het jaar toch weer 365 minder in de natuur. 
  • Vraag de bloemist om geen plastic om je nieuwe bloemen te vouwen, maar in papier of neem ze zo mee en bindt de bos bijvoorbeeld zelf vast met een touwtje. 
  • Koop een paar herbruikbare mondkapjes in kleuren die je makkelijk in de was kan gooien, zodat je geen plastic versies meer hoeft aan te schaffen. 
  • Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus. Hoewel folders meestal nog van papier zijn, zitten ze echter vaak samengebundeld in plastic.
  • Ga na waar jouw bank in investeert. Heeft jouw bank een plastic pact ondertekend? Of investeert jouw bank juist in bedrijven die veel plastic produceren? Ook door deze indirecte manier kun je weer tegengaan dat veel plastic wordt geproduceerd. Dit kun je bijvoorbeeld checken via de Eerlijke Bankwijzer.
  • Koop je uiteindelijk toch een plastic product of iets dat in plastic verpakt zit? Probeer het plastic dan altijd te hergebruiken of verzin een andere toepassing voor het resterende plastic. Als dat niet mogelijk is, zorg dat je het recyclet en het op die manier op de juiste plek terechtkomt