Tijdelijke QR-code voor ongevaccineerden met medische reden

Tijdelijke QR.jpg

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus kunnen binnenkort als alternatief een tijdelijk verstrekte QR-code krijgen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. Zij kunnen daarvoor een aanvraag indienen die dan door een arts en eventueel andere deskundigen worden beoordeeld. Het gaat naar schatting om enkele duizenden mensen. Zij kunnen nu buiten hun schuld niet deelnemen aan het openbare leven, zo brachten verschillende partijen naar voren tijdens het coronadebat.

Op verzoek van de ChristenUnie is afgelopen voorjaar voor deze groep al een pilot in gang gezet waar zij zich konden melden. Zo is ervaring opgedaan met aanvragers en hoe een alternatief zo goed mogelijk kan worden geregeld, aldus De Jonge. Hij verwacht dat het nog enkele weken gaat duren voordat dit is opgezet. Uit de pilot is ook gebleken dat het niet goed is een eigen (huis)arts te laten oordelen over een alternatief, omdat het ze 'in een ingewikkelde positie' zou brengen.

Niet voor mensen die zich niet willen laten vaccineren

Het gaat volgens De Jonge uitdrukkelijk niet om mensen die zich niet wíllen laten vaccineren of dénken dat het vaccin niet goed voor hen is. Deskundigen brachten eerder ook naar voren dat sommige mensen met kwalen ervan uitgaan dat een coronavaccin voor hen niet goed is, maar het tegengestelde is volgens hen juist het geval.

Bron: ANP