Tips om geld te besparen in 2022: dingen die je vóór de jaarwisseling kunt doen

24122021 geld besparen.jpg

Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen! Dit betekent dat er zich ook weer mogelijkheden voordoen om geld te besparen in het nieuwe jaar. We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet.

Check je zorgverzekering en stap eventueel over

Je kunt tot 1 januari 2022 overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Er kunnen grote verschillen zijn tussen de premies. Verdiep je daarnaast ook in je aanvullende verzekering en denk na over welke zorg je komend jaar nodig hebt. Soms kom je goedkoper uit als je niet aanvullend verzekerd bent en individuele behandelingen zelf betaalt. Wil je weten of het echt iets oplevert? Je kunt de uitzending over dit onderwerp hier bekijken.

Onderzoek Radar

Uit onderzoek van Radar is gebleken dat bijna 60 procent van de ondervraagden meer aanvullende zorgpremie betaalt dan ze vergoed krijgen. Je kunt het volledige resultaat van het zorgverzekeringsonderzoek hier lezen.

Goed om te weten: 'Officieel mag je nog tot 1 februari van het nieuwe jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die zal dan met terugwerkende kracht ingaan per 1 januari van dat jaar. Maar dan moet je wel voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen', aldus Independer. Je kunt hier verschillende verzekeraars vergelijken.

Bereken je jaarruimte

Als je een pensioengat hebt, mag je je geld reserveren in een lijfrente. Op deze manier kun je belastingvriendelijk extra pensioen opbouwen. Je hier hier meer lezen over het berekenen van je jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies.

Besparen op vermogensbelasting

Vermogensbelasting wordt gebaseerd op een peildatum, namelijk 1 januari. Als je deze belasting wilt verlagen, kan het handig zijn om bijvoorbeeld geld te schenken aan je kinderen of bepaalde grote uitgaven vooruit te betalen. Je kunt hier alles vinden over schenkingen aan kinderen.

Mocht je een schenking willen doen, vergelijk dan wel de prijzen van verschillende notarissen. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat er een enorm verschil kan zijn in de tarieven. De kosten voor een notariële akte kunnen variëren van 252 tot 945 euro.

Extra aflossen op je hypotheek?

Als je financiële ruimte het toelaat, kun je er ook voor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Dit geld zou anders vallen onder box 3. Je kunt op deze manier dus je belastbaar vermogen verminderen.

Abonnementen

Worden je abonnementen duurder? Maak een overzicht en vergelijk de prijzen. Misschien is het een goed idee om over te stappen naar een goedkopere partij. Bepaalde abonnementen kun je ook jaarlijks betalen, waardoor je kosten kunt besparen. En misschien heb je een aantal van ze helemaal niet meer nodig!