Tips om je kliekjes van de feestdagen niet te verspillen

kliekjes-27122018.jpg

Het serveren van een lekker diner tijdens de feestdagen is ieder jaar weer een heel karwei. Wij vroegen op Facebook wat mensen doen met de kliekjes die overblijven. Een hoop nuttige tips volgden, deze hebben we voor je samengevat. 

Zorg dat je niet te veel inkoopt

In eerste instantie is het verstandig om te letten op wat je allemaal inkoopt. Christel vertelt dat ze elk jaar met onbegrip kijkt naar anderen die te veel inkopen voor de feestdagen. Niet nodig, vindt zij. Dat was ook Marja opgevallen: 'Ik geniet ook graag van een goed stuk vlees, een lekker glas wijn en ander lekkers. Maar een beetje minder kan af en toe ook geen kwaad toch?'

Tip van de redactie: gebruik een recept waar de benodigde hoeveelheden duidelijk op staan vermeld en reken uit hoeveel je dan voor jouw gezelschap nodig hebt. Op die manier kun je gericht inkopen. 

Lees ook: Wat kun je doen tegen de verkooptrucs van de supermarkt?

Koop helemaal niets in

Wij halen juist van tevoren eten uit onze vriezer en koelkast om verspilling te voorkomen. Daar zit meer dan genoeg in!
 

Je kunt ook helemaal geen eten inkopen voor het diner. Alegna vertelt dat alles wat zij kookt overgebleven eten uit de koelkast en de vriezer is. Ze gaat lekker gourmetten met alles wat ze nog had liggen. Dan hoef je niet in een drukke en stressvolle supermarkt te staan én bespaar je ook nog veel geld!

Lees ook: Wat betekenen de houdbaarheidsdatums op verpakkingen?

Kook met al je restjes

Van alle restjes van het gourmetten heb ik een keteltje soep gemaakt
 

Paula vertelt dat zij een keteltje soep heeft gemaakt van al haar restjes van het gourmetten. Voor de gehaktballen in de soep heeft zij overgebleven hamburgers in stukjes gesneden. Daarnaast kon ook al haar overgebleven groente in de soep.

Veel mensen laten in de reacties weten dat zij hun kliekjes gebruiken om een nieuwe maaltijd van te maken. Op 'kliekjesdag' zetten ze alles wat ze over hebben gewoon opnieuw op tafel. 

Van overgebleven stol kun je lekkere broodpudding of wentelteefjes maken.

Lees ook: Houd over-de-datum-eetfeestjes!

Conserveer het eten dat overblijft

We krijgen ook een tip binnen hoe je eten na het diner handig kunt conserveren. Dan hoef je het eten niet meer gelijk weg te gooien. Coby legt uit dat ze al haar kliekjes sealt en invriest, zodat ze het later gewoon nog een keer kan gebruiken.

Geef het weg

Thijs vertelt dat hij zijn overgebleven voedsel liever aan anderen geeft. Zo gaat hij na het kerstdiner naar de daklozenopvang bij hem in de buurt, waar ze heel blij zijn met het voedsel. 'Komt wel op: met de feestdagen, vooral tijdens kerst, zijn veel bedden in de daklozenopvang bezet', vertelt de nachtbewaker hem. 

Lees ook: Hoe en waar kan ik eieren en chocolade bewaren?

Dit is een artikel uit december 2018, gecheckt en aangepast door de redactie op 19 april 2019.