background branding

Toch vergoeding voor zittend ziekendvervoer immuuntherapie: patiënten blij

Patiënten die immuuntherapie ondergaan, krijgen zittend ziekenvervoer vanuit de basisverzekering niet vergoed. Mede door inspanningen van Radar wordt de vergoeding per 1 januari 2018 aangepast. Goed nieuws voor immuuntherapiepatiënten!

In april vertelde Jan Derk Siebenga zijn verhaal in Radar. Hij heeft nierkanker en ondergaat daarvoor immuuntherapie. Elke veertien dagen krijgt hij immuuntherapie in Groningen. Vanuit zijn huis in Midwolda reist hij op eigen gelegenheid naar het UMCG-ziekenhuis in Groningen.

Niet vanuit de basisverzekering

Siebenga blijkt niet in aanmerking te komen voor zittend ziekenvervoer, omdat hij immuuntherapie ondergaat. Bij radiotherapie, zoals chemo en bestraling, wordt zittend ziekenvervoer wel vanuit de basiszorg vergoed. De therapie maakt Siebenga suf en hij is daardoor niet in staat om dan nog auto te rijden. Naar schatting ondergaan duizenden mensen in ons land deze therapie. Of zij allemaal gebruik willen maken van zittend ziekenvervoer hangt af van persoonlijke omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van mantelzorgers en familie of de afstand tot het ziekenhuis.

Radar roept middels een actie op Facebook verzekeraar VGZ op om het zittend ziekenvervoer voor Siebenga toch te vergoeden. De actie is een succes. Het bericht op Facebook bereikt bijna 300.000 mensen en wordt 1664 keer gedeeld. Duizenden consumenten leven mee.

De uitzending maakte een hoop los. De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) had aangegeven de zaak van Siebenga te onderzoeken. Dit omdat verzekeraars in soortgelijke gevallen in het verleden, zoals Menzis, coulance hebben aangeboden. Op 20 mei 2017 werd duidelijk dat patiënten die immuuntherapie ondergaan vanaf 2018 zittend ziekenvervoer mogelijk vergoed krijgen. Staatssecretaris Martin van Rijn had het voorstel voorgelegd aan de ministerraad.

Toch een vergoeding in 2018

Goed nieuws voor Jan Derk Siebenga kwam op 3 juni 2018. Verzekeraar VGZ gaat uit coulance alsnog de reiskosten van enkele tientjes per behandeling vergoeden. VGZ reageert dat het 'heel onlogisch voelt voor mensen die immuuntherapie ondergaan: zij hebben te maken met vergelijkbare bijwerkingen als bij chemotherapie of radiotherapie, maar hebben geen recht op vergoeding van de reiskosten vanuit de basisverzekering'. Per 1 januari krijgt iedereen die immuuntherapie ondergaat zittend ziekenvervoer vergoed. Dat is dan vanuit de basisverzekering geregeld. Siebenga is er blij mee.