background branding

VGZ gaat toch zittend ziekenvervoer bij immuuntherapie vergoeden

De kogel is door de kerk bij VGZ oftewel goed nieuws voor patiënten die immuuntherapie ondergaan en daarvoor zittend ziekenvervoer nodig hebben. De zorgverzekeraar gaat de reiskosten van enkele tientjes per behandeling uit coulance vergoeden.

Dat is goed nieuws voor Jan Derk Siebenga. Radar volgde hem de afgelopen weken in meerdere radio-uitzendingen. Hij heeft niercelkanker en wordt daarvoor behandeld in het UMCG in Groningen. Hij krijgt van zijn verzekeraar VGZ zittend ziekenvervoer niet vergoed, omdat het niet in het basispakket zit. Er zijn verzekeraars die dit uit coulance wel vergoeden, omdat de behandeling vergelijkbaar is met radiotherapie en chemotherapie. Hierbij wordt zittend ziekenvervoer wel vergoed.

'Het voelt heel onlogisch'

VGZ reageert dat het 'heel onlogisch voelt voor mensen die immuuntherapie ondergaan: zij hebben te maken met vergelijkbare bijwerkingen als bij chemotherapie of radiotherapie, maar hebben geen recht op vergoeding van de reiskosten vanuit de basisverzekering'.

Met ingang van 1 januari 2018 worden de reiskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor 2017 kunnen VGZ-verzekerden zich melden bij de zorgverzekeraar om met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 de reiskosten terug te vragen.

Jan Derk Siebenga reageert als volgt: 'Ik ben hier enorm blij om.' Hij hoopt dat andere verzekeraars ook dergelijke coulance gaan aanbieden.

Uitzending gemist? Kijk ze hieronder terug:Geen vergoeding voor zittend ziekenvervoer bij immuuntherapieGeschillencommissie onderzoekt vergoeding vervoer bij immuuntherapieZittend ziekenvervoer mogelijk vergoed in 2018 voor immuuntherapie