background branding

Toeristenbelasting gestegen: zoveel betaal je per gemeente

Toeristen

De toeristenbelasting is dit jaar met 8,1 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Per persoon betaal je nu gemiddeld 2,34 euro per nacht. Radar zet de toeristenbelasting per gemeente op een rij.

Grote lokale verschillen

De toeristenbelasting is dit jaar gemiddeld 2,34 euro per persoon per nacht, blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl. Dit is 8,1 procent hoger dan in 2023. Toen betaalde je gemiddeld 2,16 euro aan belasting per nacht. 

Wel zijn er lokaal grote verschillen. In de ene gemeente steeg het tarief veel sterker dan in de ander. In de gemeente Wijdemeren steeg de toeristenbelasting bijvoorbeeld met 165,2 procent, de grootste stijging van het land. In Loon op Zand nam de belasting juist met 16,7 procent af.

Hoogste toeristenbelasting in Amsterdam

Momenteel betaal je in 307 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting. In Amsterdam betaal je met 16,76 euro per persoon per nacht het hoogste tarief. Hierna volgen Ouder-Amstel met 9,50 euro, Landsmeer, Zoetermeer en Utrecht met 9,38 euro en Rotterdam met 8,71 euro. 

In Barendrecht hanteren ze het laagste tarief (van alle gemeenten die toeristenbelasting heffen). Hier vragen ze 0,75 euro per persoon per nacht. Ook in Culemborg (0,80 euro), Hulst (0,95) en Rijssen-Holten (0,95 euro) ligt het bedrag laag.

Zoveel betaal je per gemeente