Toeslag aanvragen: hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Toeslagbelastingdienst.jpg

De Dienst Toeslagen heeft zo’n 20.000 Nederlanders een brief gestuurd dat ze mogelijk zorgtoeslag mislopen. Een op de tien mensen die hier recht op heeft, vraagt het namelijk niet aan. Hoe weet je of je recht hebt op toeslag? En hoe vraag je het aan?

Wanneer heb je recht op toeslagen?

Of en hoeveel toeslag je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je loon, hoe minder toeslag je krijgt. En vanaf een bepaald inkomen ontvang je helemaal geen toeslag meer. 

Voor zorgtoeslag ligt die grens bijvoorbeeld op 38.520 euro per jaar. Is je jaarinkomen hoger dan dat? Dan heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Als je een toeslagpartner hebt, ligt de grens op 48.224 euro voor jullie samen. 

Voor huurtoeslag is er geen vaste inkomensgrens. Er wordt dan gekeken naar je jaarinkomen, vakantiegeld, eventuele alimentatie, de huurprijs, het aantal personen in je huishouden en je leeftijd. 

Maak een proefberekening

Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te zien of je recht hebt op toeslagen. 

Ze kijken hierbij naar je toetsingsinkomen. Dat is ongeveer je bruto-jaarinkomen. Extra inkomsten zoals vakantiegeld en een eventuele dertiende maand tel je hierbij op en je hypotheekrente haal je ervan af. Ook hiervoor heeft de Belastingdienst een rekenhulp 

Veel mensen gaan de fout in bij deze proefberekening. Ze lezen te snel of halen bruto en netto door elkaar. Zorg daarom dat je loonstroken en cijfers over je vermogen bij de hand hebt en zorgvuldig leest. 

Hoe vraag je toeslagen aan?

Toeslagen aanvragen doe je via de Belastingdienst. Op Mijn Toeslagen log je in met je DigiD en vul je alle gegevens in. Als je toeslag hebt aangevraagd, krijg je binnen vijf weken bericht over de hoogte hiervan. Via Mijn Toeslagen kun je al zien hoeveel je gaat ontvangen en wanneer je het bedrag voor het eerst op je rekening krijgt. 

Verandert er iets in je situatie? Ga je bijvoorbeeld samenwonen, meer geld verdienen of ben je ontslagen? Dan moet je dit doorgeven bij de Belastingdienst. Dit kan namelijk invloed hebben op de hoogte van je toeslag.  

Waar moet je op letten?

Let goed op dat je toeslagen altijd via de Belastingdienst aanvraagt. Er zijn namelijk allerlei commerciële bedrijven die voor een paar tientjes jouw toeslagen regelen. Dankzij Google-advertenties kom je snel op zulke websites terecht. Maar toeslagen aanvragen is altijd gratis.  

Wie kun je om hulp vragen?

Als je toch hulp nodig hebt bij het aanvragen van je toeslagen, kan dat vrijwel gratis via de website van de Belastingdienst. Zo kan je bijvoorbeeld terecht bij balies en steunpunten of via een Toeslagenservicepunt. Denk hierbij aan hulp- en dienstverleners zoals bibliotheken, ouderenbonden en lokale ouderenorganisaties. Hiervoor betaal je hooguit een onkostenvergoeding. Zo’n servicepunt vind je via deze website 

Wil je de beste hulpartikelen van Radar in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dat kan hier.

Bronnen: Belastingdienst