Toeslagen omhoog en armoedebestrijding: dit betekent de Miljoenennota voor jou

Prinsjesdag.jpg

Op 19 september 2023 is het Prinsjesdag en dat betekent dat de begroting wordt gepresenteerd. Radar zet de belangrijkste punten uit de Miljoenennota voor jou op een rij.

Koopkracht en armoedebestrijding

Gestegen energieprijzen, inflatie en de gedaalde koopkracht. De gemiddelde burger heeft minder te besteden en de Nederlandse economie lijkt het zwaar te hebben. De thema’s ‘koopkracht’ en ‘armoedebestrijding’ staan dit jaar daarom centraal. Wat staat jouw portemonnee aankomend jaar te wachten?

Hoewel op 20 september 2023 het debat over de aangeboden Miljoenennota door minister van Financiën losbarst, zijn dit de punten die we tot nu toe weten over de begroting over het jaar 2024. Tijdens het debat zal naar verwachting het voorstel om de verhoogde accijnzen op benzine te schrappen, uitvoerig worden besproken. 

Koopkrachtverbetering

Er wordt twee miljard euro uitgetrokken voor koopkrachtverbetering van lage- en middeninkomens. Momenteel leeft 4,8 procent van de Nederlanders in armoede en kabinet wil niet dat dit percentage stijgt. Zonder ingrijpen zou dit aantal namelijk oplopen tot 5,7 procent.

In het kader van armoedebestrijding gaan de toeslagen omhoog. De verhoging van deze toeslagen moet voorkomen dat het aantal inwoners onder de armoedegrens verder stijgt.

Toeslagen omhoog, zorgtoeslag omlaag

Zowel het kindgebonden budget als de huurtoeslag gaat omhoog. De zorgtoeslag gaat omlaag.

Het kindgebonden budget wordt verhoogd met maximaal 750 euro per kind voor het eerste kind. Kindgebonden budget is een toeslag die je krijgt als je een kind hebt en onder een bepaald bedrag verdient. 

Ook de huurtoeslag gaat omhoog met 416 euro per jaar. 

De zorgpremie gaat komend jaar gemiddeld met twaalf euro omhoog. De nieuwe basispremie zal uitkomen op ongeveer 150 euro per maand. Uiteindelijk bepalen zorgverzekeraars later dit jaar hoe hoog de premie uitvalt. De zorgtoeslag gaat daarnaast voor de lage inkomens juist omlaag. De verhoging vanwege de inflatie wordt teruggedraaid. Dat betekent dat je maximaal niet meer 154 euro per maand kan ontvangen, maar 127 euro. 

Arbeidskorting

De minister van Financiën benoemde het al tijdens het aanbieden van de Miljoenennota: "Er werken meer Nederlanders dan ooit." Omdat werken moet lonen gaat de arbeidskorting in de inkomstenbelasting met 115 euro omhoog. De arbeidskorting is de heffingskorting die je krijgt als je werkt en binnen een bepaalde schaal verdient.

Energieplafond verdwijnt

Ondanks dat het energieplafond verdwijnt, blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie wél beschikbaar. Huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening kunnen hier weer beroep op doen. 

Hoe wil het kabinet deze plannen gaan bekostigen?

Hoge inkomens zullen naar verwachting sneller in het hoogste inkomstenbelastingtarief komen en daardoor meer belasting betalen. Daarnaast moet een verhoging van de accijnzen op alcohol en tabak er ook een handje helpen met verdere bezuinigingen. 

Het kabinet is demissionair, verandert dat de plannen?

Door de val van het kabinet- Rutte IV eerder dit jaar, is het huidige kabinet demissionair. Ondanks dat een demissionair kabinet in theorie niet minder macht heeft, is een afwachtende houding, net als eerdere ervaringen, gewenst. Met verkiezingen voor de deur later dit jaar treedt Mark Rutte voor de laatste keer op tijdens deze Prinsjesdag . 

Met een gevallen kabinet ziet de begroting er dit jaar algemeen uit. Grote thema’s als klimaat, stikstof en immigratie, laat het huidige kabinet achterwege. Het demissionair kabinet laat de invulling hiervan liever over aan het nieuwe kabinet en de daarbij horende nieuwe premier. 

Opzoek naar een meerderheid

De kabinetsplannen worden normaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gesteund met een meerderheid van de Tweede Kamer. Dit jaar is dat anders. Tijdens de beschouwingen aanstaande woensdag en donderdag is er door de val van het kabinet geen bestaande coalitie meer. Partijen hoeven zich dus niet te houden aan gemaakte coalitieafspraken. 

Tijdens het debat gaat de Tweede Kamer met elkaar in gesprek over de gepresenteerde plannen. Verdere uitwerking zal dan worden besproken. Omdat verwacht wordt dat partijen tijdens de beschouwingen op zoek gaan naar een meerderheid, is daarom pas na deze dagen te zeggen hoe de koopkracht plannen er echt uit komen te zien en hoeveel je erop vooruitgaat. 

Bron: NOS, RTL Nieuws